Vita rock-syndromet

I takt med att graviditeten har fortlöpt har jag blivit av med mina blodtrycksfall. Skönt! Och det är precis som det brukar vara. Mot slutet av en ”normal” graviditet brukar blodtrycket stiga något för de allra flesta. Vad det dessutom har gjort för mig, är att jag i sjukhusmiljö verkar ha drabbats av vita rock-syndromet.

Vita rock-syndromet (white coat hypertension) är ett vedertaget begrepp, som innebär att blodtrycket stiger på grund av nervositet. För min egen del vet jag ju att jag, om inte avskyr sjukhus, så i alla fall inte känner mig speciellt väl till mods där. Ju längre jag har kommit i graviditeten, desto nervösare är jag när jag går på kontroller. Förlossningen närmar sig sakta men säkert, och jag har insett att jag verkligen inte skulle vilja bli igångsatt. Om det måste ske, hoppas jag att det blir så sent som möjligt, så att kroppen är med på noterna så långt det går och det inte blir en medicinskt framtvingad förlossning.

Eftersom barnet är normalstort (faktiskt i undre kanten av normalkurvan sist det mättes, men fortfarande inom den) och allt har sett bra ut på alla sätt skulle jag inte vilja bli igångsatt bara för att det är rutin eller för att jag har diabetes. Om det ska bli så vill jag att det motiveras ordentligt. Samtidigt är jag ödmjuk inför att jag inte har den kunskap läkarna har på det här området, men jag vill veta varför det görs i just mitt fall, och då ska ”rutin” inte vara en orsak.

Blodtryck diabetes

Hur som helst. Eftersom mitt blodtryck var strax under det högre gränsvärdet 140/90 på sjukhuset sist ville läkaren att besöken trappas upp, och att jag dessutom går till rådgivningen och mäter trycket där mellan kontrollerna. Jag föreslog att jag mäter blodtrycket hemma istället för på rådgivningen, men till ÅUCS är jag ändå tvungen att gå varannan vecka nu.

Döm om min förvåning när jag vid samtliga mättillfällen hemma hade lägre blodtryck än jag vanligen brukar ha på sjukhuset – gravid eller inte. Då insåg jag att jag nog lider av vita rock-syndromet! När jag mäter hemma stiger det ytterst sällan över 120/70, medan det på sjukhuset redan i början av graviditeten låg omkring 120/80. Intressant ändå!

Blodtryck gravid

Och även om min puls är lite högre än vanligt nu när jag är gravid, är den långt ifrån 100 som den har varit på sjukhuset. (Fast hög puls i sjukhusmiljö har jag haft så länge jag kan minnas.)

Vilka jäkla problem man har ändå! Jag försöker liksom intala mig att det är luuugnt. Läkarna är inte onda djävlar utan vill mitt bästa – bara chilla. Men nej. Kroppen kan inte ta in det, och jag kan inte påverka blodtrycket hur mycket jag än vill det. Det bådar ju inte så gott inför förlossningen, där det sägs att allt går lättare och bättre om man kan vara lugn och känna sig trygg. Jo tjena! Den biten ser liksom inte väldigt lovande ut för mig och min kropp…

4 reaktioner på ”Vita rock-syndromet

 1. K

  Jag fick kontrolltid till 39+3 och då blir det hinnsvepning. Vägrar gå med på annan igångsättning än det! Tog Cytotec med första barnet och aldrig mera! Förstår inte heller varför det ska sättas igång före beräknad tid om allt ser normalt ut. Jag har grav.diabetes och har börjat med insulin på kvällen. Endast fastevärdet som varit för högt. 5,8 som högsta några gånger. Barnet ligger på mitten på alla kurvor och jag har bara gått upp ett kilo, 34+2 idag. Bäst för alla skulle det ju vara att förlossningen får starta av sig själv.

  Gilla

  1. Efter att jag har läst på om igångsättning känns det också som om hinnsvepning och dylika ”naturligare” metoder är det enda jag vill gå med på. Jag var tvungen att använda Cytotec när jag gick igenom mitt missfall och den medicinska aborten, och det fyllde ju nog sin funktion på den fronten men vid förlossning har jag läst så mycket negativt om Cytotec (bland annat att det är förbjudet i vissa länder) så jag är verkligen inte sugen på det vid förlossningen.

   Samtidigt vågar jag inte ifrågasätta allt för mycket för tänk om något går fel och det kunde ha undvikits om man hade satt igång tidigare. Svårt, svårt. Förhoppningsvis kommer det igång naturligt för oss båda, spännande tider! Lycka till med allt på slutrakan och grattis till jättefina blodsockervärden och normalstor baby ❤

   Gilla

 2. Hej från en annan med vita rocken-syndrom! 😛
  Nej men skulle bara säga att jag önskar dig en så normal förlossning som det bara går 🙂 Hade min förstfödda inte haft för breda axlar hade jag kanske sluppigt ks (hade superbra bs hela vägen då), men det ansågs för riskabelt. Sedan min andra hade ju för bråttom ut och det blev akut ks. 🙂

  Gilla

  1. Hejhej, skönt att höra att man inte är ensam! 😁 Men vad är det för fel på oss som har det syndromet, känns ju som något man borde kunna komma över men icke sa Nicke, det är samma visa varje gång!

   Ja, man hoppas ju verkligen på ett så naturligt förlopp som möjligt, men det är så mycket som kan hända så ibland har jag sagt att jag är glad bara vi klarar det med livhanken i behåll båda två 😂 Och om man ska vara helt krass så är det väl det enda som betyder något, fast man så gärna skulle vilja att det blev en positiv och bra upplevelse också ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s