Boven i dramat

Jag har kunnat konstatera att jag har haft en förhållandevis lätt graviditet rent fysiskt – hittills. Utöver blodsockerkampen har jag bara haft lindriga graviditetsbesvär, men nu kan jag också pricka av lite jobbigare sådana.

Igår på jobbet satt jag på ett möte, och efter ett tag började jag känna mig yr, lätt illamående och svag. Min första reaktion var som vanligt att kolla blodsockret, men Dexcom visade 4,7 med en stabil pil rakt fram, så jag började misstänka något annat.

Efter ett tag började det susa och brusa i öronen och flimra framför ögonen, och jag kände mig svimfärdig. Jag reste mig och klarade mig till arbetsrummet, där jag fick sätta huvudet mellan benen ett tag innan jag kände mig så pass mycket bättre att jag kunde dricka lite vatten. Blodsockret var 5,0 enligt blodsockermätaren. Perfekt ju. Alltså något annat fel…

blodtrycksmätare

Det skulle visa sig att det var blodtrycket som var boven i dramat. Jag misstänkte det lite grann redan på dagen, och när jag senare på kvällen – hemma i sängen – började må riktigt uselt igen med samma symptom kollade jag blodtrycket. 98/52 var det – betydligt lägre än jag någonsin har haft. Jag inledde graviditeten med ett blodtryck på 121/80 (om jag inte minns helt fel), och det har legat där omkring sen dess. Alldeles utmärkt, med andra ord.

Hela tiden har jag fått höra att jag ligger i riskzonen för högt blodtryck på grund av att jag har diabetes, så jag hade inte direkt tänkt att jag skulle drabbas av det motsatta, som ju många gravida kan göra. Men så gick det alltså!

Nu hoppas jag bara att jag inte kollapsar på grund av blodtrycket. Just nu känns det närmare till hands än att jag skulle göra det på grund av blodsockret, eftersom det kändes så nära både när jag bara satt rakt upp och ner, och dessutom hemma i liggande ställning. Men om man dimpar med lågt blodtryck lär man väl ändå vakna ganska omgående, har jag förstått. Det skulle ju inte vara så trevligt om folk tror att jag har en hypoglykemi och börjar trycka i mig socker om det de facto är blodtrycket som är lågt och inte blodsockret. Å andra sidan får man väl bara vara glad om omgivningen reagerar på något sätt och inte lämnar en i sticket om man plötsligt ligger avsvimmad på marken.

4 reaktioner på ”Boven i dramat

 1. Hoppas det blir bättre snart. Jag hade likande besvär (yrsel, tunnelsyn, tryck över bröstet, hjärtklappningar osv i synnerhet bland med människor, i butiken osv) mot slutet av första graviditeten men minns inte att jag kollade blodtrycket (antagligen gjordes det hos läkaren). Tog upp det på rådgivningen som skickade mig till mammapolin. Efter ett ultraljud av hjärtat fick jag diagnosen panikångest. Men känslan var otäck. Kommer ihåg det ännu. Skulle säkert ha varit bra att kolla blodtrycket också hemma.

  Gilla

  1. Jag ringde faktiskt också till rådgivningen och fick bra svar (eller hon bekräftade att det kunde vara blodtrycket och sa vad jag kunde göra) så det var skönt på det sättet. Jag hade tur som fick låna mina föräldrars blodtrycksmätare så jag fick svart på vitt att det var blodtrycket, men tyvärr finns det egentligen inget konkret att behandla det med så det är väl bara att hoppas att det går över lika fort som det kom. Hur som helst jättejobbig känsla när man tror man ska svimma, och dessutom vet att risken finns att man faktiskt gör det också…

   Gilla

  1. Nej, jag har en G4, så typ den äldsta modellen av Dexcom. Jag fick den samtidigt som jag började med pump för snart fem år sen, inga problem! Det var faktiskt sjukvården som föreslog det men till en början fick jag inte tillräckligt många sensorer men nu får jag två per månad så det räcker till bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s