Läkarbesök under graviditeten

Innan jag blev gravid trodde jag att jag skulle få springa hos diabetesläkaren i ett. Så har det inte riktigt blivit, men efter vad jag har förstått beror det väldigt mycket på var man bor, och förstås också på indivuella behov och skillnader hos den enskilda patienten.

Med min typ 1-diabetes har jag hittills gått till endokrinologen en gång i månaden (förutom mellan vecka 12 och 20 då jag istället gick till diabetessköterskan en gång). På samma gång får jag en ultraljudsundersökning, allt på ÅUCS mödrapoliklinik. Utöver det här går jag förstås till mödrarådgivningen som alla andra på min hemort.

moderskapspoli

Jag var faktiskt till läkaren (eller en av läkarna eftersom det oftast är olika) igår, och passade på att fråga varför jag går så ”sällan”. De flesta ettor jag känner till går ett par gånger i månaden, och många har också telefonkontakt minst en gång i veckan. Svaret jag fick var att de inte ser någon anledning till att jag ska gå oftare med tanke på mina värden, men mot slutet av graviditeten kommer besöken att trappas upp – efter behov. Jag får ju självklart ringa diabetessköterskorna på ÅUCS om jag vill (vilket jag också har gjort, men de är inte alltid de lättaste att få tag på kan jag meddela!).

Det här känns egentligen helt okej för mig, eftersom jag som bekant inte är något större fan av sjukhus och läkarbesök. När det gäller min diabetes är jag dels ganska säker i min sjukdom, och dels har jag ett stort nätverk av – mer eller mindre frivilliga – ”kamratstödspersoner” som jag vänder mig till när jag har frågor och funderingar (tack snälla ni, ingen nämnd och ingen glömd!). Ändå känner jag stundtals att läkarstödet kanske kunde vara bättre, men å andra sidan kan jag inte riktigt sätta fingret på hur jag skulle vilja förbättra det.

Är ni andra som är/har varit gravida nöjda med diabetesvården under graviditeten? Hur ofta går/gick ni till läkaren?

2 reaktioner på ”Läkarbesök under graviditeten

  1. N

    Jag går också var 4e vecka till diabetesläkare här i Finland. För mig ger besöken absolut ingenting annat än en bekräftelse att jag har bra blodsocker. Snabbt in och snabbt ut. Läkaren ögnar snabbt igenom mina libre kurvor och sedan standardsvaret: int ska vi ändra på något som fungerar. Jag reglerar ju själv doserna dagligen om det behövs så känns lite som att man går dit bara för att få det svart på vitt i journalen att jo hon sköter sig. Inga råd eller tips får man, man saknar stöd och man känner sig ensam med sjukdomen.

    Gilla

    1. Det är exakt min erfarenhet också! Å ena sidan är det ju skönt att få en bekräftelse på att det ser bra ut, men det är nog himla tungt att axla allt ansvar själv, tycker jag. Och dessutom att betala för besöken (här kostar det 36,90 euro per läkarbesök), det känns kanske lite onödigt och då skulle jag nog gärna vilja ha lite mer input och hjälp, fast jag förstås förstår att det inte är så lätt för läkarna att komma med adekvata råd alla gånger gånger heller men det är ju trots allt deras jobb.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s