En stressig jul

Nog blev det en stabil jul för mig alltid, men samtidigt en väldigt stressig sådan. Jag vet inte om jag har uttyckt det så tydligt här, men jag kan bli extremt stressad över höga blodsockervärden (”följdsjukdomar, följdsjukdomar, följdsjukdomar!” ekar i mitt huvud). Följaktligen är jag – tyvärr – inte mitt soligaste jag när blodsockret stiger. Att dessutom veta att mitt blodsocker påverkar mitt barn just nu gör oron närmast olidlig stundtals.

Så här långt i graviditeten har jag nästan bara behövt sänka insulindoserna, vilket är vanligt i början av en graviditet. I andra trimestern börjar insulinbehovet öka, för att mot slutet kunna vara dubbelt eller tredubbelt jämfört med innan. Det här gäller både diabetiker och icke-diabetiker, eftersom en graviditet i sig är diabetogen. Insulin är ett anabolt hormon, som behövs för tillväxten av fostret och mamman.

Blodsockerkurva Dexcom G4

Jag vet ju allt det här. Jag vet det. Men ändå! Herrejösses vad jobbigt jag tycker att det är! Om jag för bara några månader, ja till och med bara några veckor sen hade en hormonellt lugn period med ett väl samarbetande blodsocker, är jag nu halvvägs nere i helvetesgapet blodsockermässigt, känns det som. Jag har fått höja doserna i mitt tycke markant, och för tillfället går jag omkring med en temporär basal på +50% för att hålla blodsockret innanför marginalerna. Jag vill ju så gärna ha det under 7-8 som en frisk person, men det är otroligt svårt. Korrigera, korrigera, korrigera med insulin så fort det börjar stiga – det är min vardag just nu.

Jag anstränger mig för att hålla igång insulinkänsligheten så gott jag kan, men hormoner rår jag inte på. Jag försöker tänka att det är en kort period, och att jag gör mitt bästa. Om någon har goda råd gällande hur man tar sig igenom den här perioden med förståndet i behåll tar jag gärna emot dem. Att dela blodsocker med mitt ofödda barn kan nämligen vara något av det svåraste jag har gjort, någonsin.

2 reaktioner på ”En stressig jul

 1. Johan broman

  Hej jag googlade lite på varför det ibland sprutar blod som sjutton när man tar bort kanylen ur tex magen?

  Jag är själv en Etta sen 2004 och har sedan några månader bytt min Animas pump till en Tandem slim med en Dexcom sensor och kan läsa av mina värden både i telefon och på pumpen ( jäkligt stressande på ett sätt…). Jag känner att jag får byta nål oftare då jag ibland inte kan få ned mitt höga socker och när jag då tar bort nålen så kan jag klämma ut en droppe insulin ur magen??

  Nu skall jag läsa mera på Bloggen:)

  Gilla

  1. Jag har för mig att jag faktiskt inte har skrivit något om det, men det har hänt mig också att jag har träffat ett blodkärl med nålen, och det vet man ju aldrig förrän efteråt så det blir en”trevlig” liten överraskning när man drar loss kanylen och märker det i form av ett blodbad 😁

   Själv brukar jag låta den gamla kanylen sitta kvar ett tag efter att jag har skjutit in den nya, för att allt insulin ska hinna ”sjunka in”. Jag vet inte om det verkligen gör det men du kan ju alltid testa och se om det gör någon skillnad.

   Roligt att du har hittat hit, och tack för din kommentar! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s