Idag för 26 år sen

Sällan låter jag tankarna gå till den där dagen för 26 år sen, när min mamma stack in huvudet i klassrummet där jag och alla andra tredjeklassare satt och hade lektion. Ändå är det den dag som har förändrat mest i mitt liv. Den vände tillvaron upp och ner, och efter det var ingenting sig likt längre. Det var dagen då jag kom att få min diagnos: diabetes typ 1.

Epikris

Den 28 oktober 1992 fick jag min första insulinspruta. Jag hade ett blodsockervärde på 20,2 när det mättes på avdelningen. I epikrisen står det att jag snart började må bättre, ”tillståndet stabiliserades snabbt”. Ändå var det en kamp, både fysiskt och psykiskt, och om man vill vara lite melodramatisk kan man säga att den pågår ännu idag – fortfarande både fysiskt och psykiskt.

Diabeteshäften

Men – och det här trodde väl ingen på den tiden att jag skulle säga om över tjugo år – idag mår jag faktiskt förträffligt. Jag har dagar då jag förbannar min sjukdom och önskar den dit pepparn växer. Dagar då den sinkar mig och mina planer och jag hatar den mer än något annat på jorden, men i det stora hela mår jag ändå alldeles, alldeles utmärkt.

Att få diabetes typ 1 är ingenting jag önskar någon annan människa, men om man råkar bli en av de drabbade ska man veta att hela livet inte behöver bli nattsvart. Det kan vara tungt och helvetiskt och stundtals kan det kännas oöverkomligt, men det kan också hända att man om 26 år kan säga att man mår alldeles, alldeles utmärkt.

2 reaktioner på ”Idag för 26 år sen

    1. Tack för din kommentar, det betyder mycket för mig att höra att mina erfarenheter kan ge någon annan hopp och framtidstro ❤️ Så mycket har hänt under dessa 26 år och jag hoppas – och tror – starkt att otroligt mycket mer kommer att hända inom de kommande åren, så att din son också kan säga att han mår alldeles, alldeles utmärkt i framtiden 💙

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s