Lätt som en plätt – i teorin

Med anledning av mina morgonbesvär fick jag en kommentar om att jag tar för mycket insulin och att det är därför blodsockret är lågt. Jo, tack – jag vet. Problemet är bara att samma insulindoser var alldeles lagom för en vecka sen. Det är liksom inte så lätt att veta att de plötsligt en dag inte kommer att stämma överens med kroppens behov.

Bananplätt

Lätt som en bananplätt!

Och det är just det som är så svårt med diabetes typ 1. I teorin är det lätt som en plätt, men i praktiken är det så komplicerat att man tror att man ska bli gråhårig. Basaldosen brukar jag justera om jag ser samma mönster några dagar i rad. Är blodsockret lågt till exempel på morgonen sänker jag dosen lite, och ser vad som händer. Ibland räcker det, ibland måste jag höja tillbaka, och ibland måste jag sänka ytterligare. Så fortsätter det, i all oändlighet. Det är det man kan kalla blodsockerkampen.

2 reaktioner på ”Lätt som en plätt – i teorin

  1. Håller med om man inte blir klok på blodsockret.. Jag själv hade basaldos på 17E/dag i basalen. Men sen fick jag höja och höja och nu är basalen på 22E/dag i basal. Vet inte om det har med stressen på jobbet att göra eller vad. Men jag brukar ändra min basal kanske varannan månad men jag vet inte varför. Rör mig och äter i stort sett samma. Kanske vädret eller stress på jobbet. Men samma gäller mat. Ibland kan man ta 3E till ganska mycket kolhydrater och ibland måste man ta dubbelt till samma mängd. Även basalprogrammets tider ändrar jag då och då. Nu har jag faktiskt i stort sett samma dos över hela dygnet förutom på morgonen.

    Man får inte fundera för mcyket över blodsockret för man kommer inte fram till nåt logiskt oftast ändå hehe 😛

    Gilla

    1. Jag tycker faktiskt att tiderna är de svåraste att ändra i basalprogrammet! Jag ändrar dem ibland, men just nu känns det som om något är fel på kvällen och jag vet inte riktigt hur jag ska få det att bli rätt. Sen är det precis som du säger att det oftast inte finns någon logik och ibland är det bara förspilld hjärnkapacitet att grubbla allt för mycket över det, man blir ändå inte klokare 😜

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s