En ny bukspottskörtel?

I dagarna har det varit ganska många artiklar om en kvinna här i trakten som har fått en ny njure och bukspottskörtel. Tea Lindblom insjuknade som 7-åring och fick nya organ efter 44 år med diabetes typ 1, enligt artikeln.

Det här är ju väldigt spännande! Tea verkar utomordentligt nöjd med sitt nya liv, och efter att ha gått på dialys i fyra, fem timmar tre gånger i veckan i över ett år låter det verkligen som en stor förbättring i livskvaliteten, även om konvalescenstiden lär kunna vara upp till ett år efter ett sådant ingrepp.

YLE

Jag förevisar min nuvarande bukspottskörtel – insulinpumpen – för YLE:s reporter.

När jag hade YLE på besök togs frågan om organtransplantation också upp. För min egen del känns det ändå så främmande – och faktiskt också väldigt skrämmande! – och eftersom jag överhuvudtaget inte är i ett sådant stadie (tack och lov!) att jag har några allvarliga följdsjukdomar har jag inte behövt ta ställning till transplantation – ännu. Jag är mycket medveten om att jag en dag kan ställas inför den situationen.

För egen del donerar jag alla organ som någon kan ha nytta av om (eller snarare när) jag avlider, men skulle jag själv vilja ta emot en ny bukspottskörtel och/eller njure? Svaret är antagligen utan tvekan ja, om det kommer en dag då jag mår så dåligt av komplikationer och följdsjukdomar att jag upplever att det inte kan bli sämre.

Hur tänker du kring organtransplantation? Och organdonation – donerar du dina organ när du dör? Har du tänkt på det?

4 reaktioner på ”En ny bukspottskörtel?

  1. Jag har också haft mitt länge! Fast nu lär det vara så i Finland att alla som inte har uttryckt att de inte vill donera organ gör det, och så kan man kryssa för att man vill på Kanta.fi också om jag minns rätt. Bra tycker jag 😊

   Gilla

 1. Teta

  Jag har inget kort, men har kryssat i rutan i Kanta. Det är egentligen litet konstigt att man ska kryssa i, då utgångsläget att man godkänner organdonation och den som inte vill donera ska uttrycka den viljan. Men det gör kanske processerna snabbare och enklare om viljan finns dokumenterad, oavsett.
  Bra sammanfattning: https://stm.fi/sv/organdonationer-ofta-fragat
  I Sverige är lagen annorlunda och det har visst diskuterats mycket kring organdonationer på sista tiden.

  Gilla

  1. Jag tycker också att systemet är lite konstigt, men det är säkert som du säger att processerna blir snabbare om viljan finns dokumenterad. Egentligen borde det väl finnas en ruta där man kryssar för att man inte vill donera också, fast det kanske det fanns också, jag kollade inte så noga eftersom jag bara kryssade i mitt godkännande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s