Det gula guldet

I helgen som gått har vi varit och plockat svamp. Det är ett dåligt svampår här i trakten i år, så bilden är från ifjol, men vi har fått ihop till några små kantarellsåser i alla fall. Kantarellsås är min favoriträtt, och har varit det sen jag var liten och fick följa med min mormor i svampskogen och lära mig alla hennes hemliga svampställen.

Kantareller

Ett tag försökte jag tillreda det gula guldet till sås utan vetemjöl (som jag annars undviker) men jag hittade inget mjöl som resulterade i en lika god svampsås som vetemjölet, och det kändes bara som om jag förstörde de dyrbara svamparna med mina mjölexperiment.

Därför tar jag en liten matsked eller två när jag lagar såsen, och äter med gott samvete. Jag har blivit ganska bra på att dosera insulin till svampsås – övning ger ju som bekant färdighet, och jag har minsann övat mig på att äta kantareller genom åren! Utöver mjölet finns det dessutom ingenting som inte skulle vara blodsockervänligt med kantarellsåsen.

Kantarellsås

Givetvis använder jag vanligt smör och fet grädde till såsen, precis som mormor brukade göra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s