Stress, oro och hormoner

Om det är något som är jobbigt för blodsockret så är det stress, oro och hormoner. De två förstnämnda påverkar ju de senare, så att hormoner man inte ens vet namnet på lever rövare i kroppen.

Stress och oro är också något av det svåraste att hantera blodsockermässigt, tycker jag. Det är besvärligt att dosera insulin till känslostämningar överlag, och många gånger går det bara att försöka korrigera i efterhand.

Just nu verkar jag vara inne i en period där hormoner påverkar min stressnivå och oro – eller om det är oron som påverkar hormonerna, jag vet inte riktigt. Oavsett är det en sjukt jobbig fas att vara inne i, när blodsockret hoppar hit och dit (främst upp!) på grund av faktorer som jag har svårt att påverka. Det blir en ond cirkel: ett högt blodsocker gör mig ännu oroligare, vilket i sin tur höjer blodsockret ännu mer.

Som exempel kan jag nämna att mitt blodsocker steg från 6 till 9 när jag gifte mig. Alldeles utan annan anledning än nervositet (och detta trots att det var en positiv ”stress”!). Kanske ännu mer ”komiskt” är att mitt blodsocker steg till 12 när jag var på sjukhuset och fick min YpsoPump.

Vigsel

Jag var med andra ord – om man ska tro mitt blodsocker – mer nervös inför pumpbytet än för att stå framför prästen i kyrkan. Lite logiskt på sätt och vis, ändå.

2 reaktioner på ”Stress, oro och hormoner

 1. Hej Maria!
  Jag har inte varit här på långe, och inte heller tittat på Din sida på länge. Jag vet ju att Du jobbat ambitiöst med att belysa mycket av alla de konstigheter man kan råka ut för som diabetiker. Jag råkade ut för en udda sak i sommar. Vet inte om Du tycker att det är tillräckligt intressant:

  Ett diabetesmysterium? 2018-09-18 05:44
  I lördags satt jag vid datorn och jobbade med ett PM om ljusföroreningar särskilt skadliga för fladdermöss. Jag har under de kvällar och nätter jag varit ute och spelat in fladdermössens ultraljud med min ultraljudsdetektor vid et antal kyrkor i Blekinge och nordöstra Skåne. Jag har fotograferat belysningar som är skadliga för fladdermössen och belysningar som fladdermössen tycks stå ut med. Jag har fotograferat dem med min mobilkamera. Alla bilderna förses automatiskt med datum och klockslag. När jag i lördags öppnade min mobil för att tanka över bilderna till min dator fanns c:a tio bilder. Två av dessa var från min mammas 90-årsdag i slutet av juni. Två var från min gode väns hus i Skåne i mitten av juli. Fem eller sex bilder var från kyrkor med olika belysning tagna i juli och augusti. Mitt ibland dessa finns ett foto på en fjäril på en blomma. När jag tankat över och förstorar upp bilden visar det sig att det är en apollofjäril sittande på rödklint. Datum är den 13:e juli 2018 klockan 18:31.
  Apollofjäril har inte rapporterats in till http://www.artportalen.se från Blekinge sedan 20099-05-05 som imago/adult, vilket är extremt tidigt på säsongen. Söderströms Svenska fjärilar uppger flygtiden till att börja i andra halvan av juni och kan ses flyga till slutet av augusti. Inte heller syns någon dokumentation av detta fynd. Den senaste rapporten om apollofjäril i Blekinge dessförinnan härrör från 1972-07-16 då exemplar skulle ha insamlats, men exemplaret uppges vara förkommet. En något kryptisk rapport härrör från 1957-04-01 från ”Stärnö, udden Karlshamn, Blekinge” med kommentaren ”Inventering av fjärilsfaunan på Stärnö Karlshamn 1988-1990”. Jag kontaktade rapportören Christer Bergendorff och fick förklarat att inventeringen utfördes 1988 till 1990, och att även tidigare fynd som dokumenterats hade tagits med i rapporten. Den senaste verifierade fyndet av arten i Blekinge gjordes sommaren 1957.
  Jag är noggrann med att bokföra varje gång jag kör med min bil; datum, ort/er jag besökt, ärende och antal kilometer jag kört. Från den 13:e juli i år finns ingen notering. Senaste körningen dessförinnan var fjärilsinventering den 11:e juli i norra delen av Karlshamns Kommun. Den notering närmast efter den 13 juli var den 14 juli då jag besökte Guö nära Eriksberg, men jag har bokfört 86 kilometer, vilket inte stämmer med avståndet mellan centrala Karlshamn och Guö tur och retur. Jag har således slagit ihop ett par korta utflykter den 13:e och/eller 14:3 juli, men inte tyckt att den körning jag bokfört tillsammans med mesöket på Guö varit värt att nämna, då jag tydligen inte hade något minne av att jag sett något av intresse. Under sommaren händer ibland att jag gör en del korta utflykter både morgon, middag och kväll flera dagar i streck, men inte gör anteckningar genast, särskilt om jag inte sett något av intresse. Jag gjorde under ”högsommaren” några besök på lämpliga lokaler för saker inom bekvämt avstånd från Karlshamn. Bland annat vet jag att jag gjort ett besök på Stärnö framemot kvällen, men jag har inget minne av att jag såg något av intresse vid det tillfället. Jag har inte bokfört besöket separat bland mina körningar.
  Jag har varit på Guö två gånger under året. Jag har stämt av mina besök med Johan Wolgast som jag besökte på Guö. Den ena var den 12 juni och den andra var 14 juli. På grund av en besvärlig axel har jag medicinerat med morfin sedan i april. Vid enstaka tillfällen har jag haft insulinkänningar. En av dessa var just på Guö den 14 juli. Jag har idag ett diffust minne av att jag då såg en vitaktig fjäril i gräset som jag inte just då kände igen, ryckte upp min mobil och tog en bild. Insulinkänningar yttrar sig bl.a. genom att både medvetandet och ögonen påverkas och kan då bli oskarpa. Jag lämnade dock Guö omkring klockan 14 eller möjligen 14:30. Min kamrat Johan Wolgast säger också att rödklint så vitt han vissste inte växer på Guö. Johan är floraväktare och borde ha vetat detta.
  Då rödklint inte tillhör de allra vanligaste växterna i Blekinge gjorde jag ett sök på Artportalen efter rapporterade fyndplatser för rödklint i närheten av Karlshamn. Långt ifrån alla växtplatser finns inlagda på Artportalen, men kanske kunde någon inrapporterad fyndålats framkalla minnet av en ”vitaktig fjäril” som blivit fotograferad med mobiltelefon i Blekinge. På Artportalen fann jag ingen plats för rödklint som väckte något minne. Från Stärnö fanns ingen rapport om rödklint.
  Det händer då och då att mina bekanta skickar mig bilder på mobilen och undrar vilken art det är. Dessa bilder kommer då som SMS och beblandar sig inte med de bilder jag tagit själv. Jag har pratat med de personer jag tidigare fått bilder av, men ingen av dem har skickat mig denna bild.
  Jag ringde Apple Support för att höra om det finns någon risk att jag skulle kunna ha fått denna bild via SMS och sedan utan att veta om det dels hållit fingret på bilden, hållit nere den och samtidigt tryckt på spara. I så fall skulle den ha hamnat bland mina egna bilder. Att detta skulle ha skett medan mobilen ligger i min ficka tror jag att läsaren inser hur oerhört osannolik detta skulle vara. Supporten betraktade det som ”i princip” omöjligt.
  Jag har studerat rapporter av apollofjäril på Artpotralen den 12 – 15 juli i år. Där finns ingen rapportör som känner mig och skulle ha anledning att skoja med mig eller skryta om att hen fotograferat apollofjäril under dessa dagar.
  Fyndet och bilden är fortfarande en gåta. Se bilden ovan.

  Foto finns på http://blogg.blekingediabetes.se/ett-diabetesmysterium/

  Allt gott
  Stefan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s