Ständig uppkoppling och bedömning

Något jag har reflekterat ganska mycket över – ur mitt eget perspektiv – är hur den ständiga uppkopplingen som börjar bli var mans vardag påverkar livet. Och då syftar jag inte på appar och apparater i allmänhet, utan mer specifikt på de medicinteknologiska hjälpmedlen (eller vårdmaterialet?) som tar en allt större plats i mångas liv.

Sen jag fick min YpsoPump är mitt blodsocker inte bara kopplat till en apparat som visar blodsockerkurvan; jag har dessutom en app i mobilen för pumpen. Jag kan – om jag vill – också koppla min nya blodsockermätare till en app. Det larmar och plingar och blinkar än här, än där.

Blodsockermätare Diabetes

Grönt ljus för godkänt.

Och jag är lite kluven till det här. Samtidigt som den nya teknologin är till enormt stor hjälp i vissa situationer, märker jag att jag blir mer och mer stressad i andra. Allt mäts med kvantitativa metoder: om mitt blodsocker är inom ramarna är det bra, annars är det dåligt. Jag får en bekräftelse i form av en rött lysande lampa av blodsockermätaren om blodsockret inte ligger inom de på förhand inställda ramarna.

Men tänk om jag har försökt, om jag verkligen har gjort mitt bästa. Jag kanske har varit med om någonting jätteroligt och njutit av det jag har upplevt, men blodsockret har inte riktigt samarbetat och jag får tummen ner av mina apparater. Har jag misslyckats då? 

Dexcom G4 blodsockerkurva

Har jag lyckats eller misslyckats? Vem avgör det, och på vilka grunder?

Jag märker att jag personligen påverkas mycket av alla mätsystem som avgör om jag har ”lyckats” eller inte. Som person vill jag alltid prestera så gott jag kan, och att göra sitt bästa men ändå inte lyckas, vilket är vardag i livet med diabetes typ 1, kan vara väldigt tungt. Det ligger djupare än på det rent konkreta planet för mig, så mycket har jag kommit underfund med. Varje litet rött ljus, varje larm om högt blodsocker – allt påverkar mig djupt inombords. Och det är inte på ett uteslutande positivt sätt, snarare tvärtom.

Jag måste nog klura vidare på det här.

6 reaktioner på ”Ständig uppkoppling och bedömning

  1. Orättvist! Varför kunde inte du också få den? Jag skulle ändå säga att den inte är såå himla speciellt, så du går nog inte miste om så mycket trots allt. I och för sig har jag inte laddat ner appen för jag orkar bara inte med en diabetesrelaterad grej till på telefonen, så det kanske är appen som är själva tjusningen med mätaren 😉 Annars är det fräsigaste nog de färgade ljusen, och den funktionen skulle jag klara mig utan så du behöver nog inte vara ledsen för att du fick en annan 😀

   Gilla

   1. A

    Äh. Jag ska löda ihop ett eget lampsystem med roliga färger :p så kan jag själv bestämma vad som är bra eller dåligt :p

    Gilla

   2. Coolt! Kan du det? Gör det i så fall! 😉 Det påminner mig förresten om när jag var liten och fick sitta och löda med min pappa i hans verkstad, men så långt sträcker sig mina kunskaper om lödning 😁

    Gilla

 1. Jag har helt glömt att läsa bloggar den senaste tiden, så nu hade jag massor att läsa tillbaka om här i din blogg 😉
  Alltså testperson, hur coolt är inte det! Fast jag tror inte att jag skulle palla riktigt med en pump som bara har symboler, just för att jag är så himla glömsk. Ja eller jag har ju adhd så jag förstår liksom inte vad symboler betyder och är glömsk på det sättet att inget fastnar. Men snygg är den ju definitivt, och så skönt med förfyllda ampuller! 🙂
  Men ja. alltså det där med att man blir påverkad av någon annan vad som är godkänt eller inte. Varje besök till diabetesmottagningen känns som ett slags spel där man får poäng och antingen vinner allt eller är förloraren. :/

  Gilla

  1. Jo jag har lite samma ”problem” och tiden går så fort så jag hinner liksom inte med att läsa och kommentera så mycket som jag skulle vilja 😂
   Det är faktiskt lite ovant utan någon text alls, och jag går fortfarande omkring med manualen till pumpen i väskan 😁 Men den är hyfsat lättförståelig och det finns inte såå många funktioner så jag upplever att det har varit ganska lätt att hitta nya rutiner med den.
   Det är verkligen sant, och så himla dumt att det ska kännas så för oss! Det är ju liksom inte för deras skull vi gör det utan för vår egen, och att vi ska känna oss dåliga och bedömda vinner väl ingen på, skulle man tycka…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s