Mellanmålstips med gurka

En dag sa det bara pang och plötsligt hade jag en rejäl gurka i växthuset.

Gurka Växthus

Där hängde den så fint och såg ut att bara vänta på att bli uppäten. Fler är dessutom på väg!

Gurka

Ett riktigt präktigt exemplar, som jag ännu inte vet vad jag ska tillreda av. Kanske blir det en smörgås med gurka som ”bröd”, eller så försöker jag mig på att göra grönsaksrullar med gurka istället för zucchini. En helt vanlig sallad med gurka och andra goda ingredienser så som melon, rödlök, avokado, tomat och kanske lite äpple skulle inte heller vara fy skam. Oavsett kommer den att bli en del av ett delikat och blodsockervänligt mellanmål, det ska jag se till!

Har du några tips på något smaskigt man kan göra av en gurka?

6 reaktioner på ”Mellanmålstips med gurka

  1. Ja, men såklart! Mums! Att jag inte tänkte på tsatsiki själv, det brukar jag faktiskt laga ganska ofta 😊 Gurksoppa tror jag inte jag någonsin har gjort så tusen tack för tipset, det måste jag testa!

   Gilla

 1. Tack för senast!
  Egna gurkor brukar vara så goda att de inte hinner mer än ut ur växthuset innan de tar slut 😉 Och bara gurka som den är är jättemättande som mellanmål också. När jag studerade till trädgårdsmästare gick vi till gurkväxthuset och åt på rasterna 😉

  Gilla

  1. Tack själv, det var jätteroligt att träffas! Ja, det gick nästan så här för den här stackars gurkan också, eller den hann till köksbordet men där smakade jag en bit, vilket ledde till att det mycket snart inte var något kvar av gurkan att laga något av 😂 Lyxigt att kunna gå till gurkväxthuset på mellanmål, jag önskar att jag hade så många gurkor att jag också kunde göra det men jag får nog nöja mig med att kunna skörda en handfull, i bästa fall 😉

   Gilla

 2. Margareta Danielsson

  Jag blev påmind om ett gammalt favoritrecept med gurka, som jag inte gjort på länge. Det är en sås som i originalreceptet heter ”Fisk med himmelsk örtsås”. Passar alltså väldigt bra till t.ex. stekt eller rökt fisk, enligt receptet också till kokt, men det har jag inte testat. Däremot har jag haft såsen till grönsaker/rotsaker någon gång, och kan tänka mig att den kunde passa som sås till t.ex. bönpasta.
  Litet att hacka, men annars ganska lätt att laga. Jag har också gjort den utan alla tre örter, det går säkert bra att variera. Jag taggade ner rubriken litet, så nu heter såsen mera prosaiskt:

  Gurksås med örter

  1/2 gurka
  det vita av en purjo
  ca 2 msk fransk mild senap (eller vilken senap man råkar ha hemma)
  1-2 msk vitvinsvinäger
  1 tärning fiskbuljong
  1 1/2 dl vatten el torrt vitt vin
  2 dl creme fraiche
  2-3 msk smör
  2 msk citrontimjan (färsk) el 1 tsk torkad (eller några blad citronmeliss)
  2-3 msk finhackad persilja
  2 msk hackad dill
  ev. svart- eller vitpeppar, salt
  (citron)

  Dela gurkan, gröp ur kärnhuset, skär gurkköttet i små kuber. Strimla purjon.
  Fräs lök i lite smör, ska ej ta färg. Lägg i vänäger och senap, rör om. Vinägern ska ”fräsa till”.
  Lägg i buljong, vatten/vin och creme fraiche. Låt koka några min.
  Blanda i gurka, koka ca 4 min. Klicka i smör, rör i örter. Smaka av, citron som ev. ersättning om det ej finns citronörter.

  Finns i A. Bergenström: Annas örtagård

  Gilla

  1. Himmelsk örtsås låter ju verkligen som något man bara måste testa! Tack för tipset, och för att du tog dig tid att skriva ner receptet! Nu har jag minsann mycket gott jag kan laga av mina gurkor 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s