Vad äter du på kvällen?

Det är alltid roligt med lite dialog här på bloggen, tycker jag. Därför blev jag lika glad som jag alltid blir när jag fick en fråga i ett tidigare inlägg. Så här lyder frågan:

Vad äter du på kvällen innan du lägger dig för att blodsockret inte ska bli för lågt och inte för högt under natten?

Egentligen behöver jag generellt inte äta något på kvällen för mitt blodsockers skull, eftersom min basaldos – åtminstone för tillfället – fungerar ganska bra nattetid, så blodsockret varken stiger eller sjunker om jag inte äter något innan jag lägger mig. Däremot tycker jag om att äta ett litet kvällsmål, och ibland har jag också tränat på kvällen och då vill jag definitivt äta något efteråt – gärna något proteinrikt.

Jag har tidigare beskrivit en matdag i mitt liv, som den gången innehöll paprikahalvor med kalkon och hummus på kvällen. En annan dag åt jag gurka med mozzarellaost och tomat på till kvällsmål. Grönsaker är bra att ta till tycker jag, om man vill ha något som inte påverkar blodsockret allt för mycket men ändå är sugen på något att tugga på.

Scones

Om jag vill ha något lite matigare händer det att jag tar blodsockervänliga scones (klicka för recept) eller någon annan variant av lågkolhydratsbröd eller fröknäckebröd. Ibland äter jag samma chiapudding som jag gör till frukost, och ibland blandar jag turkisk yoghurt med naturella nötter, kakaonibs eller bär. Oliver är också en favorit, eller lite ost och chark. För mer protein tar jag kanske grynost (keso) eller tonfisk till. Mycket beror på vad jag är sugen på och hur hungrig jag är, och i någon mån på hur högt eller lågt mitt blodsocker är.

Självklart äter jag också mindre nyttigt och blodsockervänligt ibland. Då kan det bli till exempel salta nötter och mandlar (jag köper sådana utan tillsatt socker). Det passar bäst efter ett pass löpning för mig, eftersom löppasset sänker blodsockret och nötterna höjer det långsamt, så det brukar kunna bli en ganska bra kombination tillsammans med en höjd basaldos insulin. Alltid lyckas man förstås inte ändå, men det är väl det vi med diabetes kallar blodsockerkampen.

Salta nötter

Jag försöker att dosera en lämplig dos insulin till det jag äter, och så försöker jag äta minst två timmar före jag går och lägger mig, så jag kan korrigera blodsockret med mer insulin om det behövs. Jag avskyr att gå och lägga mig med ett högt blodsockervärde så det försöker jag verkligen undvika, och då är det bra ifall man vet om man har lyckats med insulindoseringen till det man har ätit sist.

I samband med det här inlägget måste jag väl påpeka att det här är vad jag mår bäst av – just nu i alla fall. Hur jag har ätit under mina 25 år med diabetes typ 1 har varierat, och det kommer säkerligen att variera i framtiden också. Det är upp till var och en med diabetes typ 1 att välja den livsstil och de kostval som passar en själv bäst. Det handlar ju inte bara om kroppen heller, man måste hitta något som man kan leva med i längden och som både kropp och själ mår bra av. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s