Det svåra valet

Nu står jag inför det svåra valet att bestämma mig för hur jag ska gå vidare på insulinpumps- och CGM-fronten. Garantin på min Animas har gått ut, och jag lever på ”lånad tid”. I klartext innebär det här att om min pump får något fel nu, får jag ingen ny.

Vad jag kan välja mellan är följande alternativ:

 1. Fortsätta med min nuvarande Animas och sensorering med Dexcom G4 – utan garanti
 2. Medtronics MiniMed 640 G och sensorering med Enlite
 3. Omnipod och Freestyle Libre

Inget av alternativen känns riktigt bra. Jag skulle vilja fortsätta med min Animas, mest för att det är så praktiskt att få sensorkurvorna rakt i pumpen. Och definitivt för att jag då får fortsätta med Dexcom, som jag älskar. Dessutom ska jag äntligen börja få tillräckligt med sensorer, så det känns himla trist att behöva avstå från det. Men det känns väldigt osäkert, eftersom garantin för pumpen inte är i kraft längre. Vad gör jag om pumpen går sönder? Vågar man ha en insulinpump utan garanti?

20180510_190918.jpg

Dexcom G4 är inte direkt diskret, men funktionen är enastående!

Medtronics pump låter lite lockande, men jag är inte alls sugen på sensorering med Enlite. Sist jag testade Enlite-sensorerna visade de blodsockervärden som var helt uppåt väggarna och inte alls stämde överens med verkligheten. Men det kan ju ha förändrats…

Omnipod känns lite klumpig, även om man slipper slangen. Och Libre är säkert bra, men jag har vant mig vid larmen som Dexcom ger, och avstår ogärna från den funktionen.

Jag har sneglat väldigt mycket på Tandems t:slim insulinpump, som är kompatibel med Dexcom G5. Den känns som ett perfekt alternativ, men hittills har ingen distributör tagit in den i Finland. Innan den är upphandlad och tillgänglig vid mitt sjukhus lär det väl ha gått några år, och jag vet inte om jag vågar vänta så länge med en pump utan garanti.

Vad ska man göra? Hur skulle du göra om du var i min situation?

10 reaktioner på ”Det svåra valet

 1. A

  Gråta! 😀 :p

  Eller skaffa medtronics nya så jag kan komma och peta på den :p

  Men så där på allvar, det jag mest funderar på är väl att om den får något fel, hur stor karusell blir det att ordna en ny jämfört med att byta medan den du har fortfarande funkar? Kan man kolla upp sånt med någon inom vården? Typ?

  Gilla

  1. Gråta är ALLTID ett bra alternativ först! Resten sen 😉

   Jag tänker faktiskt på samma sätt (great minds think alike! 😉) och tänkte ta den diskussionen med diabetessköterskan. Om det skulle visa sig att jag hyfsat snabbt kan få en ny pump ändå lutar det nog ganska starkt mot att jag fortsätter med min nuvarande Animas och hoppas på att nya modeller och märken kommer till vår lilla del av världen också snart 😁

   Gilla

 2. Linn

  Jag har dexcom G5 och omnipod till min 4 åriga tjej. Helt perfekt med en pump utan slang och dexcom är oövervinnlig av det som finns på marknaden just nu. Kunde inte varit nöjdare 😊

  Gilla

  1. Jag upplever också att Dexcom är överlägset bäst, och det visar visst studier också, så jag är verkligen på samma linje där! Gällande Omnipod är jag lite tveksam, men om jag skulle få fortsätta med Dexcom och ha Omnipod tror jag inte att jag skulle tacka nej till att testa. Skönt att slippa slangen vore det allt 😊

   Gilla

 3. Vivi

  Förstår dina tankar.
  Min garanti på Animas går ut om ett år. Jag fick tipset om tandem T slim, då jag gillar Dexcom.

  Dock händer nog väldigt mycket på marknaden nu så det kan vara bra att sitta still lite och vänta och se vad som händer.

  Det verkar som fler close the loope pumpar är på G.

  Gilla

  1. Det är min uppfattning också, att det händer väldigt mycket just nu. Ett år framåt i tiden kan vi kanske ha helt nya alternativ på marknaden. Frågan är om jag ”vågar” vänta och behålla min Animas utan garanti tills något dyker upp, men kanske ändå… Man dör ju inte av att gå tillbaka till pennor ett tag medan man väntar heller (får man hoppas!) 😉 Roligt att höra att fler än inne på Tandem-linjen, visst låter det som en utmärkt lösning för oss som har haft/har Animas och Dexcom!

   Gilla

 4. Har också hört bra om Tandem Slim men 2 nackdelar som jag tyckte var att den har inte samma ip-klassning som medtronics eller animas så den tål inte vatten lika bra. Alltså inga längre simpass med den. Sen har den inget batteri utan är uppladdningsbar så då måste man sätta den på laddning (hur ofta vet jag inte) men sånt brukar komma olägligt för min del :/
  Jag hade kört på medtronics om det är detta du har att välja på. Så hinner dom kanske förbättra Tandem tills nästa pumpbyte 😉
  Och deras cgm Enlite är mycket bättre nu men bara jobbig att applicera och att man måste byta var 6:e dag och vara noga med kalibreringen.

  Gilla

  1. Du har rätt i att det är en nackdel att inte ha en fullständigt vattentät pump. Jag simmar inte så mycket, och har aldrig gjort det med pumpen, men det händer att jag paddlar (vissa somrar mer än andra) och om man skulle drulla i sjön i samband med det känns det ju inte bra om pumpen inte klarar ett dopp och en ordentlig kallsup (man vet ju liksom aldrig hur länge det dröjer innan man lyckas ta sig upp 😉)

   Det känns faktiskt som om Medtronics blir mitt förstahandsval, ifall jag inte kan få en ny pump relativt snabbt om jag fortsätter med Animas utan garanti. I så fall kör jag nog på Animas tills den ger upp, och går över till Medtronics sen, om det som du skriver inte kommer något bättre, mer uppdaterat alternativ tills dess 😊 Tack för din kommentar, det är så ovärderligt med ”inside information” när det gäller sånt här!

   Gillad av 1 person

 5. Pingback: Testperson för YpsoPump – Att vara etta

 6. Pingback: Det där på armen – Dexcom G4 – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s