Inte så blodsockervänligt – raw food chokladkaka

De senaste dagarna har jag tillåtit mig själv att inte vara så strikt som jag brukar med kosten. Det här har inneburit lite mer mat för själen, så som till exempel grillade päron med choklad (och grädde till!). Mums! Lindts 90%-iga är en vinnare alla gånger!

Grillade päron med choklad

Det har också inneburit något jag i vanliga fall inte tillagar, nämligen lite mer raw food-efterrätter. Raw food är väl generellt ganska ”nyttigt”, men i efterrättsväg handlar det ofta om dadlar, banan och annat sött, som jag har svårt att hantera blodsockermässigt (vilket alltså är väldigt individuellt för alla typ 1-diabetiker; jag säger inte att jag inte kan äta sånt, bara att just jag har ganska svårt för insulindoseringen när jag äter sånt som är väldigt sött – oavsett om det är sötat med vitt socker eller dadlar eller banan).

Alltnog, nu har jag inte orkat vara sträng mot mig själv, utan faktiskt lagat och ätit sånt jag har varit sugen på – förutsatt att det är god energi för kroppen och inte tomma kalorier och kolhydrater.

Raw food kaka

Till de mer lyckade raw food-bakverken jag har lagat hör en chokladkaka (med både dadlar och banan – haha!). Eftersom det med säkerhet finns någon typ 1:a som har lättare än jag att hantera söta rätter men ändå är sugen på något i kategorin ”nyttigt”, tänkte jag dela med mig av receptet på kakan här.

Raw chokladkaka
Botten
1,5 dl mandlar
1,5 dl cashewnötter
1 msk rå kakao
10 färska dadlar

Topping
2 bananer
3 avokado
6 msk rå kakaopulver
6 msk smält kokosolja
2 tsk vaniljpulver

Garnering
några hallon
ett antal granatäppelkärnor
en liten näve kakaonibs

Gör så här: Mixa mandlar och cashewnötter tillsammans med kakaon till ett mjöl. Tillsätt dadlarna (det kan bli ganska sött med 10 stycken om man inte är van vid söt mat så minska gärna på antalet!) och mixa till en kletig smet. Lägg ut smeten i en form och ställ den i frysen.

Mixa ingredienserna till toppingen till en fluffig smet. Lägg in smeten i frysen en stund och förvara den i kylskåpet tills den breds ut. Garnera med hallon, granatäpple och kakaonibs – allt efter behag – och servera kakan kylskåpskall med vispad grädde. Det blir jättegott, men inte speciellt blodsockervänligt, så ta det i beaktande när du doserar insulin.

En reaktion på ”Inte så blodsockervänligt – raw food chokladkaka

  1. Pingback: Blodsockervänliga bakverk till morsdag – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s