Påskägg och diabetes

Att vara etta besöks just nu av många som hamnar här för att de har googlat på ”påskägg och diabetes”, eller andra liknande sökord. Det kan verkligen vara en djungel det här med vad man ska ge till barn med diabetes typ 1, och jag har skrivit ganska mycket om ämnet tidigare år. Så här och så här (klick! klick!) resonerar jag, men kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel i den här frågan. Mycket är individuellt och alla familjer gör olika, utan att något för den skull behöver vara fel.

Påskägg

Jag är av den åsikten att varken barn med eller utan diabetes behöver få så mycket sötsaker, varken till påsk eller annars. Inte för att någon skulle få diabetes typ 1 på grund av för mycket godis och socker (den myten kan vi sticka hål på direkt!), utan för att det inte är nyttigt för någon med kilovis med socker, och för att en hel massa andra sjukdomar (däribland vissa sorter av diabetes typ 2) som allt fler drar på sig idag bevisligen är livstilsrelaterade. Eftersom jag på nära håll har sett vad så kallade livsstilsrelaterade sjukdomar kan föra med sig, är det ingenting jag vill bidra till.

Beroende på barnets ålder kan man istället hitta på många roliga saker att ge, som inte nödvändigtvis behöver påverka blodsockret negativt. En pixibok och ett par hemstickade sockor till de allra minsta, kanske en fluffig påskkyckling och pysselsaker till de lite äldre. Kanske ett litet chokladägg, för den som upplever att det är viktigt att ge någonting ätbart. Det måste ju inte vara ägg fullproppade med massor av socker och sötsaker, varken till barn med eller utan diabetes. 

Huvudsaken är att barnet med diabetes inte behöver känna sig utanför, och det fungerar faktiskt ypperligt att ge samma sak till syskon i en familj. Fråga min bror; jag tror inte han någonsin har upplevt att han gick miste om något bara för att jag har diabetes typ 1. Vi fick små leksaker, böcker eller något vi önskat oss, och kanske en enstaka – sockerfri – godbit till påsk båda två – och det fungerade alldeles utmärkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s