Korrigera med penna

”Sen jag fick min insulinpump har jag inte tagit en enda spruta”, säger många. Det säger inte jag (och säkert lika många till med mig).

Jag använder mig nämligen ganska ofta av insulinpennor för att korrigera höga blodsockervärden. Om jag ser att mitt blodsocker stiger kraftigt, eller om det redan är väldigt högt, tar jag en dos insulin med penna istället för att dosera med pumpen. Effekten är mycket snabbare, och jag kommer fortare ner på ett normalt värde igen (förstås med risk för att få för lågt blodsocker, men det gäller också med pumpen).

Insulinpenna

För mig fungerar det här förfarandet ganska bra, och jag har ju alltid insulinpennor hemma som reserv ifall pumpen havererar.

”Korrigera med penna”, förresten. Det måste vara på gränsen till inside-diabetesspråk. Eller ännu mer ”korra med penna”, som jag har sett att många i diabetesgrupper på Facebook skriver. Det är det nog knappast så många oinsatta som förstår. Man borde nästan göra en ordlista med de vanligaste diabetesrelaterade uttrycken och förkortningarna, så som bs (blodsocker), penna (i diabetessammanhang insulinpenna, alltså spruta), CGM (kontinuerligt vävnadsglukosmätningssystem) o.s.v. Jag brukar försöka tänka på att skriva så pedagogiskt och förklarande som möjligt, men jag är ju själv rätt så insnöad i allt det här så ibland går det av bara farten.

Vad säger ni som inte lever med diabetes typ 1 men tittar in här, är det något begrepp jag har skrivit om som ni inte har förstått? Berätta gärna!

3 reaktioner på ”Korrigera med penna

 1. Teta

  Kul med diabetesordlista! 😉
  Bra att du skriver om att korrigera – eller korra. 😀 . Måste dock medge att vissa d-ord inte sitter så helt naturligt…
  Då jag i begynnelsen frågade d-sköterskan om detta, så sa hon att man alltid ska korrigera vid måltid, eller åtminstone äta något smått. Men jag tycker att det inte alls passar, för då har jag ju oftast rätt nyligen ätit. Så jag har tillåtit mig att experimentera och korrigerar s.g.s. alltid utan minsta lilla munsbit.
  Intressant att höra att du som pumpanvändare också korrigerar med penna. Har du förresten någon ungefärlig gräns vid vilken du korrigerar? Fast det går förstås svårt att säga generellt, som så mycket annat är det situationsbundet, beror på vad man gjort och vad man ska göra (typ träning), var man befinner sig, vad man har för mål etc. Som alltid individuell bedömning i varje situation med denna medföljare i tillvaron.

  Gilla

  1. Jo, jag korrigerar också när jag tycker att det behövs, och inte enbart vid måltider. Ofta kan ett högt (eller begynnande högt) blodsocker bero på att jag har missbedömt måltidsdosen, och då behövs insulinet utan ännu mer mat, men jag förstår också vad sköterskan menar för det finns förstås en poäng i det förfarandet också.
   Jag har ingen uttalad gräns så där direkt, ibland kan jag ta en extra dos redan vid 8 eller 9 – men som du skriver beror det på så många faktorer, så någon generell regel har jag inte. Ibland korrigerar jag förstås med pumpen också, men med penna oftare om blodsockret är över 10 och uppåt, eller om det stiger kraftigt enligt min CGM, och jag har anledning att anta att det kan behövas. Det blev luddiga svar det här, men som vi vet är det ingen exakt vetenskap den här blodsockerkampen 😁

   Gilla

 2. Teta

  Tack, det var bra att höra 🙂 Samma här, d.v.s. oftast missbedömt insulindosen, ibland kan det vara någon tidigare otestad måltid eller liten godbit, ofta har jag en aning, men känner det inte. Korrigerar ofta för under 10 (8-9), har tänkt att det kanske är onödigt nitiskt, men samtidigt ändå närmare så som jag vill ha det själv. Om det ligger t.ex. 7 uppåt kan jag sticka litet t.ex. före styrketräning, men inte före länk, allt utan mat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s