Prestationskrav vid diabetes typ 1

Ibland känns det som om livet är en enda prestation. Det gäller förmodligen för allt fler i dagens samhälle, men jag upplever det extra starkt kopplat till min typ 1-diabetes. Nu är allt så transparent och synligt – på ett helt annat sätt än det någonsin har varit förr.

Maria Johansson diabetes

Ta blodsockerkurvorna till exempel. Förr hade jag ingen aning om på vilken nivå mitt blodsocker låg om jag inte mätte det, men nu ser jag kurvan hela tiden. Jag skulle aldrig vilja vara utan min CGM, men visst för det med sig en viss press och stress och vilja att prestera finare blodsockerkurvor när man ser dem 24 timmar om dygnet. Det är såklart bra för kroppen med ”normala” blodsockervärden på ett rent fysiskt plan, men kanske inte alltid på ett psykiskt. För det ligger ett sjuhelsikes jobb bakom låga och stabila blodsockerkurvor, åtminstone bakom mina.

Diabetes prestation

Nuförtiden när jag kastar upp fötterna på sofflocket (eller i sängen) följer blodssockerkurvan med. Det gjorde den ju i och för sig alltid förr i tiden också, skillnaden är bara att jag kan se den om jag vill nu. Den är bara ett klick bort. Och det stressar mig lite grann, för det finns alltid något att förbättra i blodsockerkampen.

Hur är det med er andra som har diabetes typ 1, stressas ni av er diabetes och era blodsockerkurvor? 

4 reaktioner på ”Prestationskrav vid diabetes typ 1

 1. Charlotta Haglund

  Som förälder känner man även en press. Man vill att barnen ska få friskare framtid. Undrar hur man kommer klara det i längden? Lite tungt just nu att tänka på att hon ska få sköta allt själv snart. Hur ska HON orka? Hur orkar du?

  Gilla

  1. Jag förstår det, och jag kan tänka mig att det måste vara nästan ännu värre att vara förälder i det här fallet för man vill ju verkligen göra allt som står i ens makt för att barnet ska få så bra förutsättningar som möjligt.
   Det är svårt, jag jobbar dagligen med att tänka att jag gör mitt bästa och att det räcker. Någonstans måste man ju också leva sitt liv och inte kämpa ihjäl sig för att få bra blodsockerkurvor, så man glömmer bort att stanna upp och njuta på vägen. Jag försöker tänka att livet är så mycket mer än en blodsockerkurva och även om man har fina bs-kurvor är det ingen garanti för ett långt och friskt liv. Det är verkligen en balansgång tycker jag, och det är svårt att hitta jämvikt.

   Gilla

 2. Glömde skriva. Ja jag kan bli stressad vid när blodsockret blir lågt eller sjunker snabbt samt om det höjs snabbt. Men många gånger räddar dexcom mig men det stressar mig också. Får ibland en ren ”stressattack” när jag hör att det sjunker snabbt eller höjs. MEN skulle aldrig någonsin vilja vara utan min Dexcom, aldrig. Det är precis en sådan här jag väntat på sedan jag fick diabetes. Jag fick dock köpa min Det själv våren 2014 för de vägrade ge mig en, de tyckte att jag hade ”för bra” värden… M, kanske för att det ligger en hel del energi och kämpande bakom, därav hade ju just en sådan här sensor underlättat för mig. Kan nämna att jag hade mer stress inombords innan jag fick dexcom, de var obehagligt att göra sig till exempel och att inte veta vart blodsockert var på väg.

  Gilla

  1. Jag har också samma känsla, aldrig att jag skulle vilja vara utan Dexcom, men stressen finns där (och fanns nog också tidigare, men som du skriver på ett annat sätt då). Fördelarna med Dexcom väger ändå över för mig också, alla gånger!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s