Diabetes och tandvård

Jag fick en förfrågan om att skriva om diabetes typ 1 och tänder, och idag tänkte jag därför göra det. Roligt med engagemang och förslag på inlägg!

Tandård

Egentligen är jag kanske fel person att skriva om tänder och diabetes för jag har aldrig haft några problem med mina tänder, varken kopplat till min diabetes eller annars. Det kan hänga ihop med att min mamma är tandhygienist, så jag har redan från start haft en god tandvård. Att jag dessutom aldrig fick äta socker och sötsaker som barn p.g.a. min diabetes (så var det ”förr”!) har förmodligen bidragit till att jag inte har haft några hål i tänderna.

Tuggummi

Faktum är ändå att problem med tänderna är vanligare vid diabetes. Det anses kunna bero på olika saker, och underlättas knappast av att man kan bli tvungen att småäta mellan måltiderna för att få upp låga blodsockervärden (det gör naturligtvis även jag, när det behövs!). Hur tänker jag då kring tandvård? Jag följer såklart min mammas råd och gör alltid följande:

 1. Borstar tänderna (minst) morgon och kväll.
 2. Använder tandtråd.
 3. Tuggar xylitoltuggummi efter – nästan – varje måltid.
 4. Går till tandläkaren regelbundet.
 5. Äter så lite sött som möjligt, och om jag gör det tar jag xylitoltuggummi efteråt.
 6. Försöker äta regelbundet och nyttigt och ge tänderna tuggmotstånd. Morötter är en favorit!

Diabetes tänder

Nu är jag ju heller ingen perfekt människa, så visst gör jag också sådant som är mindre bra för tänderna. Jag dricker light-läsk, te och ibland kaffe, och ibland när jag har lågt blodsocker om nätterna äter jag utan att borsta tänderna efteråt. Annars brukar jag sträva efter att alltid antingen ta ett tuggummi eller borsta tänderna ett tag efter att jag har ätit något blodsockerhöjande, men så ambitiös att jag kliver upp mitt i natten och gör det är jag inte. Vid lågt blodsocker på natten tar jag oftast glukostabletter – inte bra för tänderna! Det händer ändå hyfsat sällan numera, som tur är.

Summa summarum tror jag att man kan påverka en hel del när det gäller tandvård vid diabetes, men sen är det väl som med alla följdsjukdomar och komplikationer att mycket är individuellt och genetiskt. Den som har diabetes och problem med tänderna uppmanar jag att kontakta tandvården och söka hjälp! Jag vet att många inom tandvården kan vara okunniga kring typ 1-diabetes och jag har själv stött på fördomar just där, men då gäller det nog bara att försöka förklara hur det ligger till (”ja, jag måste äta på natten ibland om jag har lågt blodsocker!”) för att öka kunskapen kring hur det är att leva med diabetes typ 1.

4 reaktioner på ”Diabetes och tandvård

 1. mamma

  Bra skrivet och jag vet att du är uppvuxen med väl tandvård. En sak jag kom att tänka på som tips till henne som frågade om tänder i förra inlägget. Jag skulle också rekommendera fluor i rätt mängd, ett tillägg kunde vara bra beroende på var hon bor, om hon inte har fluoriderat vatten i form av egen brunn. Sen om tandköttet drar sig uppåt så använd en soft eller extra soft tandborste, och så massera tandköttet med fingret så att du stimulerar det. En annan viktig sak är också att gå till en tandläkare eller hygienist som kan och förstår sig på diabetes. Jag hör till den äldre generationen och lärdes att det är väldigt viktigt att man inte petar i en frisk tandficka, vilket det inte tänks på nuförtiden, och då förstör man tandfästena och en ficka uppstår där allt lättare tränger ner och blir till tandsten och inflammationer uppstår. Tandhygienisten måste kunna sin sak.

  Gilla

 2. Teta

  Vad säger experten om vanlig tandborste respektive eltandborste?
  Jag skaffade eltandborste först i samma veva som jag fick min diagnos. ”Inte en pryl till i mitt hem”, tänkte jag tidigare, gränsen gick just precis vid eltandborsten.
  Men nu är både jag och tandläkaren jättenöjda, så till den grad att tandläkaren sa att det räcker med ett besök/år för puts och kontroll, tidigare ett extra puts-besök. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s