Invalidavdrag vid diabetes

Igår skrev jag om hjälpmedel och vårdmaterial, och kom ganska osökt in på funktionsnedsättning och invaliditetsgrad vid diabetes. 

Invalidavdrag diabetes

I Finland klassificeras diabetes typ 1 utan komplikationer som en 40%-ig invaliditetsgrad sedan år 2011. Man kan ansöka om invalidavdrag retroaktivt för fem år. Själv lämnade jag in mitt B-intyg för några år sen. 

Även om jag personligen har lite svårt att förlika mig med tanken på att min sjukdom innebär en funktionsnedsättning, tycker jag definitivt att invalidavdraget är berättigat. Jag behöver bara ta en titt på min egen vardag för att inse att jo då, visst påverkas jag så till den grad av min sjukdom att 40% från full funktion definitivt kan närma sig sanningen – vissa dagar till och med mer (och vissa kanske lite mindre). Det här är säkert väldigt individuellt, men med över 25 år med diabetes i bagaget tycker jag att det känns ganska rimligt, åtminstone i mitt fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s