”Jag gör så gott jag kan”

”Men du sköter väl din diabetes?”

Vi har alla hört den, frågan som ställs av bekanta och obekanta runt omkring oss som lever med diabetes typ 1. I all välmening, naturligtvis.

Och visst gör vi det. Visst sköter vi oss. De allra flesta av oss, för det allra mesta. Vi sköter oss tills vi nästan slår knut på oss själva. Men ibland räcker det inte för att uppnå stabila blodsockerkurvor.

Att det är så mycket som påverkar blodsockret, så mycket annat än faktorerna insulin och mat (som de flesta känner till), det vet inte så många. Att det dessutom också kan vara sinnesstämningar, hormoner, eventuella infektioner, ja till och med temperaturen utomhus – det vet ganska få.

Frukost

Bild på en blodsockervänlig frukost i lägenheten i Lund i september. Jag åt nyttigt och tog mitt insulin, men ändå hade jag problem med blodsockret just där och då.

Jag gör så gott jag kan i min strävan efter stabila blodsockerkurvor, och visst kommer jag en bra bit på vägen genom att injicera insulin, äta nyttigt och bra och motionera. Men så kommer livet emellan. För jag lever inte i en isolerad glasbubbla; jag påverkas av min omgivning, av människorna omkring mig, av temperaturen utanför fönstret, av allt och ingenting – och allt det här påverkar också min kroniska sjukdom.

På frågan ”Men du sköter väl din diabetes?” brukar jag numera svara: ”Jag gör så gott jag kan”. Jag förstår att de flesta syftar på att jag har koll på mitt blodsocker och alltid tar mitt insulin, att jag verkar äta nyttigt och att jag tränar och rör på mig, men det är så mycket annat som spelar in i strävan efter stabila blodsockerkurvor. Jag kan bara göra så gott jag kan.

2 reaktioner på ””Jag gör så gott jag kan”

  1. Elisabeth Kampenför

    Precis är det. Alltid när man söker vården för något annat, kiropraktor, tandläkare mm. Sköter du dig eller struntar du i din diabetes? Finns inte på kartan att man ska ha dåliga värden p g a sjukdom eller livet, som du skriver. Lite jobbigt. Men jag som väl de flesta ler och säger att jo då vi sköter oss.

    Gilla

    1. Det är verkligen ”roligt” det där med att ”sköta sig”. De flesta har liksom ingen aning om vad det innebär. Man borde förmodligen bli bättre på att försöka förklara hur det ligger till, men ibland tycker jag att det borde höra till professionen att kunna åtminstone lite om diabetes.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s