När någon annan (inte) sköter ens diabetes

Jag har diverse rädslor och farhågor i bakhuvudet gällande min diabetes typ 1. En av dessa rädslor är att jag inte ska kunna ta hand om min diabetes själv av en eller annan anledning (plötslig olycka, annan sjukdom, hög ålder – dylikt). Det händer ofta att jag hör och läser om allmänhetens okunskap om diabetes, och jag vet också att det samma kan gälla sjukvårdspersonal som inte specifikt arbetar med diabetes mellitus. Folk vet generellt väldigt lite om diabetes, tyvärr.

Några klargöranden innan jag går vidare. Jag har största respekt för vårdpersonal, som antagligen i de allra flesta fall gör sitt bästa och strävar efter god vård för patienterna. Men ändå blir det så fel ibland. Är det på grund av okunskap? Otillräckliga ordinationer? Tanklöshet? Jag vet inte, men nu vet jag tyvärr att allmänsjukvården av en person med diabetes kan vara skrämmande dålig, på skrämmande nära håll.

Lågt blodsocker

Blodsockervärdet på bilden har ingenting med texten att göra, mer än att det också är ett mycket lågt uppmätt värde.

Vi kan säga som så, att om jag tidigare har varit lite rädd för att hamna på en allmän avdelning på ett sjukhus och inte kunna ta hand om min egen diabetes, så är jag numera mycket rädd. Om man är på sjukhus som diabetiker ska man väl inte behöva kontrollera så att man blir tilldelad rätt sorts insulinpenna av vårdpersonalen (så det inte blir kortverkande istället för långverkande, vilket kan ha livshotande konsekvenser). Man ska väl inte heller upprepade gånger behöva ligga på så låga blodsockervärden som 1,6-1,9 mmol/l (inte minst eftersom det är direkt livsfarliga värden, speciellt när den det berör inte själv förmår ta något sött för att höja dem). Om man är på sjukhus med en insulinbehandlad diabetes som pendlar mellan högt (högsta uppmätta värdet på sjukhuset 26) och lågt (lägsta uppmätta värdet 1,6) ska man väl inte behöva vara rädd för att hamna i insulinchock för att blodsockret mäts så sällan (enligt ordinationen bara fyra gånger per dag). Om man är på sjukhus som diabetiker och har ett så pendlande blodsocker borde man väl kunna serveras någon form av anpassad kost för att åtminstone försöka stabilisera blodsockret – om man så vill och önskar?

Men jo. Visst måste man själv kontrollera att rätt spruta ges. Visst kan man upprepade gånger ha blodsockervärden på 1, och visst mäts blodsockret fortsatt bara fyra gånger per dag – enligt ordination. Och man får visst inte någon anpassad kost. Så kan det gå till när någon annan (inte) sköter ens diabetes. 

Jag har funderat mycket på om jag ska skriva något om det här på bloggen, dels av respekt för personen det berör, dels för att jag inte är ute efter att smutskasta sjukvården. Samtidigt är det ett problem ute i samhället, och att jag har tagit del av ett specifikt fall på nära håll är bara ytterligare ett bevis på hur utbrett det är. Vården av personer med diabetes måste bli bättre!

9 reaktioner på ”När någon annan (inte) sköter ens diabetes

 1. Emma

  Vet ju inte var detta skett men på ett sjukhus i södra Finland så känner jag mig väldigt trygg ifall de vore tvungna att sköta min diabetes.
  Alla får en speciell diab kost beställd (bland det första som frågas innan man beställer mat åt patienten, förstår inte riktigt var i Finland de inte skulle ha samma policy och hur det kan komma sig isåfall), ja sockret mäts fyra gånger per dag men finns det behov är det hur lätt som helst att ta några extra (precis som hemma), alla sjuksköterskor jag sett/hört på kollar noggrant med lång/korttidsverkande för att det vore en mardröm för dem att ge fel och det vet de. Att sockren dessutom är uppochner under sjukhustiden kan ju också ha och göra med pågående infektioner i kroppen och inte på outbildad personal – vet inte hur det varit i fallet du pratar om men sjukhus är en plats där det kastar mera än hemma. Dessutom är ofta sjukhus förknippat med stillasittande/liggande vilket också är en faktor.

  Synd att någon inte upplevt det samma som jag sett fungera hur bra som helst, jag känner ingen oro för mig och min vård av diabetes vid detta sjukhus. Rätt kost ges, medicin dubbelkollas så som med all annan medicin, socker tas även vid behov om det finns befogenhet och personal har baskunskaper som är tillräckliga.
  Kanske jag kan dela med mig av lite tro och hopp till dig angående detta ämne!

  Gilla

  1. Det låter ju bra att det fungerar så bra någonstans i det här landet, skönt att höra såna historier också!Jag tycker man mest hör om såna fall där det inte fungerar, men å andra sidan klagar ju folk ofta mer om något inte fungerar än de berömmer om något fungerar 😉 Jag hoppas att jag själv får den vård som behövs om det blir aktuellt, tack för din hoppingivande och positiva kommentar i det här ämnet! 😊

   Gilla

 2. Pingback: Diabetes for dummies – Att vara etta

 3. Teta

  Rena skräckscenariot, men tyvärr förvånar det inte. Jag har inte många rädslor med min diabetes, men om jag tänker framåt så är det här en. Jag har väldigt lågt förtroende för att få bra vård också av diabetesen på sjukhus eller andra vårdinrättningar. Så beror det också på situationen, är man i sådant skick att man själv kan ha kontroll, mäta och dosera, eller inte. I ditt exempel tydligen inte. Men om man KAN det, FÅR man det då också, eller övergår ansvaret för att mäta och dosera insulin till personalen, så som det är med annan medicinering? Någon som har en aning? Och apropå diabeteskost så tror jag inte en sekund på att det som definieras som diabeteskost på ett sjukhus eller åldringsboende är det som jag kallar diabeteskost, och som jag vill äta för att hålla blodsockret i skick. Jag tror tyvärr inte att det i dagens läge finns så stort utrymme för individuella önskemål vare sig inom sjukhusvården eller åldringsvården, och bättre lär det inte bli.

  Gilla

  1. Ja, det här är verkligen ett sådant exempel att jag knappt skulle ha trott det om jag inte hade sett det själv. Jag vet inte hur det är på sjukhus i allmänhet, alltså om det finns någon generell regel kring huruvida man som diabetiker får sköta sin diabets själv om man kan, men på just det här sjukhuset skulle man nog ha fått det, men det är tyvärr inte möjligt mer för personen i fråga.
   Jag har tyvärr lite samma bild av diabeteskost, utan att veta hur det verkligen ligger till med den saken. I det här fallet var det heller inte mycket som begärdes (ingen ”diet” utan rågbröd istället för sött kaffebröd) men alla ska få samma mat för nuförtiden kan ju diabetiker dosera insulin till maten de äter, som det heter. Jovisst, vi kan väl (om vi vill och väljer det) äta sånt någon gång, men kanske inte dagligen och framför allt inte när man är inlagd på sjukhus! Jag är nog oroad över den här utvecklingen och frågar mig vad man kan göra, det blir ju fler och fler personer med diabetes och att möta den här vården skrämmer mig så jag hoppas verkligen att det är ett undantag mer än en regel.

   Gilla

 4. Jag såg Din blogg om Ditt möte med sjukhuspersonal som inte var så uppdaterad på diabetes. Jag råkade ut för nästan samma sak i början av sommaren och har bloggat om det (20/6 2017) med titeln ”Diabetiker och mattider” http://blogg.blekingediabetes.se/diabetiker-och-mattider/ jag råka emellanåt ut för bekymmer av mindre typiskt slag när mattiderna blir fel, men jag vet faktiskt inte om detta är bara diabetesens fel, eller reaktionen triggas igång av diabetesen.
  Jag har så gott som alltid med mig testset och oisuliner när jag ger mig iväg hemifrån längre än en timma. Det gäller även när jag behöver åka akut till sjukhuset och jag har möjlighet att ombesörja att sakerna kommer med.Med den testutrustningen kan jag testa när jag vill och hur ofta jag vill. Enär jag snabbt visar att jag tar hand om diabetesen såvida jag är vid medvetande, så respekterar personalen detta. De kan mycket väl fråga mig hur mina värden såg ut senast och när jag testat senast, men det spelar ju ingen roll.
  Jag fick en artikel publicerad i tidningen Diabetesnytt Blekinge nr 4 2017. Jag blev ombedd att lämna ett bidrag till tidningen både om en del knep och en del om mina erfarenheter under min uppväxt, både om diabetes och om mitt liv därutöver. I nämnda artikel finns kanske ytterligare tips som Du inte känner till, även om jag ser att Du verkar välinformerad.
  Båda jag och ytterligare ett par diabetiker här i Blekinge tycker att programmet om diabetes typ 1 som sändes i TV 3 någon dag innan världsdiabetesdagen verkligen gjorde sitt bästa för att ”Måla fan på väggen”, både genom att svartmåla våra livsförutsättningar och genom det hemska inslaget om den överbeskyddande mamman. Ett par artiklar har publicerats i nämnda tidning tidigare. Jag har diskuterat ett inlägg ev. till nästa nummer med redaktören och tillika ordf i föreningen. Jag vet ännu inte om artikeln blir aktuell för publ. men jag bör akta mig för att gå händelserna i förväg.
  Allt gott!

  Gilla

  1. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Det belyser ytterligare hur individuell diabetes typ 1 är. Själv har jag också alltid med mig vårdmaterial, faktiskt överallt utom när jag går promenader i närområdet. Det hade den här personen också, men kan varken fysiskt eller psykiskt ta hand om sin diabetes för tillfället. Jag känner mig ganska lugn för egen del bara jag är vid medvetande och kan/orkar föra min egen talan, men om så inte skulle vara fallet någon gång känns det allt otäckare att tänka på att hamna in på sjukhus.

   Gilla

 5. C

  Tack för du skriver om detta för detta har jag varit med om. Jag är precis i likadant tänk som dig så för mig var detta en mardröm och jag är numer livrädd för att hamna i ”andras händer”.

  Gilla

  1. Vad ledsen jag blir av att höra att du har likadana negativa erfarenheter! Man borde ju kunna känna sig trygg på ett sjukhus, men verkligheten verkar vara en annan på flera håll. Tack för din kommentar och hoppas du får må bra framöver!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s