5 positiva med diabetes

Vissa dagar är jobbigare än andra i livet med diabetes typ 1, så är det bara. De där riktigt jobbiga dagarna kan det vara bra att påminna sig själv om det positiva som trots allt finns i livet med diabetes, som alltid lika inspirerande Diabetesia uppmuntrar oss att göra. Sofia delar med sig av fem saker hon vill tacka sin diabetes för, och även om jag inte vet om jag vill sträcka mig så långt som till att tacka min kroniska sjukdom för följande saker, har jag också gjort en lista med fem positiva saker min diabetes har fört med sig:

Styrkan
En positiv egenskap min diabetes har gett mig är styrka. Jag tror att jag har blivit starkare som person tack vare min kroniska sjukdom. Det går liksom inte att ge upp i den eviga blodsockerkampen, för den tar aldrig slut. På gott och ont – såklart – men jag har kommit att se min diabetes som en drivkraft, som sporrar mig till att kavla upp ärmarna och ta nya tag – alltid.

Ödmjukheten
Jag tror att min sjukdom har gjort mig mer ödmjuk. För att dra saken till sin yttersta spets balanserar jag ständigt mellan liv och död, och mitt mående är beroende av tillgång till insulin och tekniska hjälpmedel. Utan dem dör jag, och vetskapen om det har nog gjort mig ödmjukare än jag – kanske – skulle ha varit annars. Jag upplever mig också ganska ödmjuk inför andras svårigheter i livet. Eftersom min egen sjukdom inte syns utanpå har jag lättare att förstå och uppmärksamma att andra kan utkämpa strider som finns, trots att de inte alltid syns.

Förmågan att uppskatta små glädjeämnen i livet
Det här är någonting som kanske också kommer med åldern, men jag tycker att jag har blivit allt bättre på att uppskatta små glädjeämnen i livet. Jag har ingen aning om hur länge jag kommer att vara i så gott skick som jag är nu med tanke på min kroniska sjukdom. Vetskapen om att jag kan få försämrad syn eller drabbas av neuropati, som kanske hindrar mig från att springa och träna i framtiden, gör att jag uppskattar morgonrodnad på en januarihimmel lika mycket som känslan när min kropp flyger fram (nåja, flyger och flyger – host!) i löparspåret.

Januarimorgon

Morgonrodnad på januarihimlen – ett av många små glädjeämnen i mitt liv. 

Insikten om vikten av att ta hand om kroppen
Som typ 1-diabetiker har jag alltid förstått att det är viktigt att ta hand om kroppen (även om jag kanske inte alltid har haft redskapen för att göra det). För mig är det lätt att se kopplingen mellan vad jag äter och vad som händer när jag tränar och rör på mig, eftersom det – åtminstone i mitt fall – blir så tydligt vad som är bra för kroppen. En ökad kropps- och hälsomedvetenhet är definitivt något av det mest positiva med min diabetes.

Vännerna
Som Sofia också skriver, är vännerna med diabetes någonting av det bästa min sjukdom har fört med sig. Kamratstödet jag får från Sockertopparna och mina andra vänner och bekanta som också lever med samma sjukdom är ovärderligt. Det behöver inte alltid handla om förståelse, utan kanske snarare om samhörighet. Våra referensramar är gemensamma, och det betyder otroligt mycket för mig i min annars ganska ensamma blodsockerkamp.

Hur skulle din lista med positiva saker din diabetes har fört med sig se ut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s