Träna för hälsa

Nytt år, nya träningsplaner. Eller något ditåt. Min yogautmaning är slut sen ett tag tillbaka, och även om det är skönt att yoga varje dag tycker jag i längden inte om pressen som följer när det är något man har bestämt att man måste göra.

Jag har funderat mycket över hur jag ska lägga upp min träning framöver. Mitt problem är att jag vill göra allt. När jag springer uppfylls jag av runners high-endorfinerna och vill bara springa, och när jag styrketränar på gymmet (och faktiskt både ser och känner framsteg) vill jag bara fortsätta maxa på gymmet. Lägg till yogan, som gör så underbart gott för både kropp och själ, et voilà: vi har en omöjlig ekvation! Inte minst för att jag har – eller i alla fall vill ha – ett liv utöver träningen också.

Det är ett delikat problem, för träning och motion är ju superbra för min diabetes och för hälsan överlag, men det får inte heller bli för mycket av det goda. Min kropp säger ifrån ibland, och faktum är att det är ganska svårt att kombinera lite tyngre styrketräning med löpning (eftersom träningsvärken kan vara ganska brutal vissa dagar).

Sports gym

Nytt årskort på gymmet. Det blev samma gym, men nytt kort!

Vad göra? Svårt, svårt. Vad jag har kommit fram till – men planerna kan ändras – är att köra på ungefär som förut, med sammanlagt fem pass per vecka av styrketräning, löpning och yoga. Det är väl någon form av träning för hälsa, och inte så mycket för prestation. Skulle jag vilja bli en bättre löpare borde jag satsa mer på det, och likadant om jag skulle vilja uppnå bättre resultat med min styrketräning, men just nu är jag inte beredd att skära ner på det ena till förmån för det andra.

Hur tänker du? Hur tränar du just nu, och varför?

5 reaktioner på ”Träna för hälsa

 1. Jag tycker jag är i precis samma situation. Jag vill göra allt och samtidigt bli bättre på allt. Jag inser ju att det inte fungerar så, men jag har svårt att välja vad jag vill ”satsa” på. Plus att jag vill cykla och simma också, för att nångång testa på triathlon.

  Gilla

  1. Skönt att höra att någon annan är i samma situation, om man kan säga så! Det känns ju som om kroppen behöver allt också, numera tror jag inte att jag skulle kunna springa lika mycket utan styrketräning, och jag skulle inte heller kunna styrketräna (eller springa) utan att träna rörlighet och yoga. Svårt! För sen vet jag ju att när loppen närmar sig stör jag mig på att jag inte får bättre tider, men det är ju nästan omöjligt att förbättra sig om man inte fokuserar på bara en sak. Dagens i-landsproblem!

   Gilla

 2. Teta

  Bekant dilemma 😉 . Så mycket kul träning, hur välja? Jag inte är systematisk eller målinriktad i min träning, inga lopp eller tävlingar som hägrar, och som kanske skulle hjälpa till att ge en viss struktur. På senare tid har jag kanske ändå försöker ta att ett litet steg i den riktningen, men målen är inte ännu tydligt formulerade. Förutom det att bli bekväm att träna i gym. Har ett program som det skulle gälla att hitta tid för – och mod ;). Årets nyhet är att jag har bytt träningsplats från min gamla favorit Friskis till Unisport, som vi från i år får delvis som arbetsförmån. I och med det fick jag bl.a. två nya träningsplatser alldeles längs min arbetsväg. Och en massa nya timmar att prova på och hitta nya favoriter :). Och så två gym … 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s