Denna dagen, ett liv

Jag har länge tänkt göra ett ”följ mig en dag”-inlägg, men eftersom det är ganska tidskrävande har jag inte kommit mig för att göra det – förrän idag. På luciadagen 2015 gjorde jag något liknande, och idag är det dags igen. Så här kan en dag i mitt liv med diabetes typ 1 se ut, från morgon till kväll:

6-tiden: Jag väcks, men inte av sensorn, utan av Ebba, som behöver gå ut. Jag masar mig upp och släpper ut henne och sen kryper vi ner under täcket igen. Lördag – sovmorgon. Jag kollar blodsockerkurvan samtidigt; sensorn ligger stabilt på 3,9 så jag sover vidare.

FlipBelt

9-tiden: Dags att stiga upp! Jag mäter blodsockret (som är 4,4) och kalibrerar med sensorn, som visar 3,8. Inte riktigt korrekt, men näst intill. Perfekt värde för morgonyoga! Jag drar på mig mitt FlipBelt och har pumpen i det när jag yogar.

Infusionsset

Strax därefter: Byte av infusionsset och insulinampull. Jag byter allt ungefär var tredje dag (ibland var fjärde, om jag är lat och inte orkar var tredje). Alltid lika skönt när det är gjort.

Morgonmål

Efter ytterligare en stund: Frukosten har hägrat länge. Den intas i sällskap av en kattsvans, med tillhörande katt. Det finaste man har sätter man på bordet och så vidare. (Fast Nisse sätter ingen någonstans, hon sätter sig själv och därmed basta.) Jag doserar insulin med pumpen.

10-tiden och strax efter frukost: Knappt har jag hunnit äta klart, så börjar blodsockret sjunka. Det kan bli så ibland när jag byter plats på kanylen och tar nytt insulin, det sugs liksom upp snabbare och inverkar mer. *Piip* också! Jag minskar basalen och äter ytterligare lite till.

Hundpromenad

10.45-tiden: Äntligen får den stackars hunden komma ut på sin morgonpromenad. Vilken tid det tog idag! Mitt blodsocker har stigit, men bara marginellt, så det är lite tungt för mig att gå. Jag har fortfarande basalminskningen inställd på pumpen.

Proteinplätt

11.30-tiden: Dagens planer inkluderar mat på språng, så jag förbereder proteinplättar.

Bananplätt

Plättarna innehåller banan, ägg, grynost (keso), vaniljpulver och proteinpulver och de blir svingoda. En aning kolhydrater men mest protein, och efter träning är det perfekt för mig. Snart ska jag nämligen till gymmet. Jag minskar basaldosen på pumpen samtidigt som jag förbereder maten.

Sports Gym Pargas

12.30-tiden: Jag har anlänt till gymmet, och mitt blodsocker har stigit lite grann så jag kan träna ett ordentligt pass. Mot slutet sjunker blodsockret lite, men jag mår fortfarande bra.

Hemlagat

13.45-tiden: Jag hoppar in i bilen efter att ha duschat (då jag kopplar bort pumpen och doserar lite insulin för att kompensera den uteblivna basaldosen) och plockar fram min medhavna matsäck. Förutom bananplätten är det…

Tonfisksallad

…tonfisksallad med fetaost, avokado och nötter. Mums! Men nu är det lite bråttom, för jag ska vidare på bio.

14.25-tiden: Jag köper biljetter till filmen Solsidan, som visas i Pargas idag. Mitt blodsocker stiger långsamt. Jag har naturligtvis doserat insulin till maten, men möjligen borde jag ha använt mig av förlängd bolus. Blodsockret stiger ändå så lite så jag gör ingenting åt saken.

Solsidan

15.00-16.45: Jag sitter och ser på Solsidan (riktigt sevärd film!) och kollar inte sensorn en enda gång under hela tiden. När jag kommer ut ser jag att blodsockret ligger på 7, bra jobbat!

17-tiden: Jag kör vidare till butiken och inhandlar det sista till morgondagens nyårsmiddag, samt lite som behövs till ikväll. Blodsockret är hyfsat stabilt. Jag passar på att kalibrera sensorn med ett blodvärde.

Matkass

18-tiden: Hemma igen. Blodsockret har hållit sig kvar vid 7, men nu är jag hungrig, och det börjar bli bråttom igen för snart väntas besök. Jag har fuskat och köpt färdigmat till mig själv…

Åstrand

…maletköttbiffar, broccoli, lök och kålrotsmos från Åstrand Mat, som tillverkar matlådor utan tillsatser och konserveringsmedel. Ofta är maten ganska blodsockervänlig också och det passar ju mig perfekt. Jag doserar vad jag tror är en lagom dos insulin.

Skrot och korn

18.30-20-tiden: Jag får hjälp med att sortera ut mina gamla druvsockertabletter (det kunde verkligen behövas!) av små fingrar, som även låter sig väl smaka av bland annat en tomat som ligger inom räckhåll. Fast puffade majsskivor med tomatsmak är ändå godare, tycker den lilla hjälpredan. Själv äter jag ingenting, men mitt blodsocker stiger lite efter middagen.

Mörkerpromenad

20.15-tiden: Kvällens sista promenad sker i beckmörker. Det är charmen med att bo på landet! Mitt blodsocker är lite högre nu, så jag tar en (pyttepytte)liten dos insulin medan vi går, Ebba och jag. Bästa promenadsällskapet i alla väder.

Blodsockerkurva december

20.37: Dagens sista bild. Blodsockerkurvan, så här ser den ut efter alla insulindoser, basalminskningar och funderingar hit och dit. Jag vet inte hur många gånger jag kollar sensorn per dag, men det är många. Hur många av dagens timmar och minuter ägnar jag åt diabetesrelaterade saker? Ingen aning, men det är många.

Det här är mitt liv. Denna dagen, ett liv. Mitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s