Mäta glukosnivån utan nålar

Hjälpmedlen i blodsockerkampen har blivit allt fler under de senaste tio åren. Framöver ser det också ut att kunna gå framåt på den fronten. Enligt Svenska YLE arbetar ett forskarteam vid Helsingfors universitet med ett fysikaliskt fenomen som ska kunna mäta glukosnivån helt utan nålar.

Själv har jag ju redan min Dexcom, sensorn som mäter vävnadsglukosvärdet, men den går in under huden och kräver ett nålstick, så det här är något nytt som jag välkomnar med öppna armar. Vem vill inte undvika nålstick? Och vem vill inte slippa ha något instucket under huden? Ja, tack!

Diabetestatuering

I det här sammanhanget kan det vara bra att komma ihåg att varken min sensor eller den här nya innovationen mäter sockernivån i blodet, så värdet man ser kommer från kroppens vävnadsvätska och är inte det aktuella blodsockervärdet.

Jag blev förresten glatt överraskad när jag såg att bilden som illustrerar artikeln föreställer en bekant tatuering. En diabetiker som har tatuerat ordet diabetes på handleden, står det. Så konstigt att se sin egen arm så där, och att bli kallad ”en diabetiker” – men samtidigt lite roligt. Det är ju de facto en diabetiker jag är, fast jag inte riktigt identifierar mig med orden. Bilden och artikeln hittas här (klicka på länken för att komma till YLE:s sidor).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s