Med ögonen på Kanta.fi

Mina resultat från ögonbottenfotograferingen har kommit nu. För första gången kom de inte per post, utan till Kanta.fi, som är en riksomfattande finländsk webbplats inom hälso- och sjukvård. Om jag har förstått saken rätt ska allt mer kommunikation mellan vård och patient skötas elektroniskt via Kanta i framtiden.

20171121_111431.jpg

Det är alltid med en stor oro i kroppen jag har öppnat breven gällande mina ögon. Ifjol ögnade jag snabbt igenom texten, och kom till slut till meningen ”Mitään tuoreita muutoksia ei nähdä”. ”Inga nya förändringar”. Pust! En lättnadens suck.

I år? Samma blödning som jag har haft de senaste åren syns i höger öga på fotografierna, men inga nya förändringar. Ei uusia muutoksia. Tack gode gud. Om ett år igen.

7 reaktioner på ”Med ögonen på Kanta.fi

 1. Hej. Skönt att höra att :o) Själv så fick jag vänta i ca 1 1/2 år innan jag fick tid på ögon :o( då ögonmottagningen ligger efter med alla besök.

  Dock så såg de förändringar på mina ögon och bilderna skulle lämnas vidare till ögonläkaren. Men har fortfarande inte hört något från dom…

  Gilla

 2. Hej Maria! Jag tittar in här någon gång emellanåt, och gläds över att Du ”håller ställningarna”. Grattis till allt oförändrat i Dina ögon. Jag känner väl den fruktan Du beskriver. Mina ögon skadades 1978. Sedan dess är jag skyldig att skicka in läkarintyg på ögon och övrig hälsa för att få fortsätta ha körkort. Under ett antal år gällde det en gång om året. Sedan blev det vartannat år. Nu är det sedan några år tillbaka vart tredje år. Mitt synfält var 1982 på gränsen till att inte godkännas, men jag hade en mycket duktig ögonläkare – då landest ledande på diabetesögon. Hon förstod dessutom vilken oerhörd betydelse det hade för min diabetesvård, att jag hade möjlighet att med kort varsel kunna åka ut i naturen. Det kunde vara för att försöka se en spännande fågel, en ovanlig insekt eller ett ovanlig djur, men det kunde lika ofta vara för att mitt blodsocker ~ 1980 var så besvärligt att jag inte klarade det hemma. Du känner nog igen när blodsockret är så svängigt och blir så högt att man inte kan hålla det på en vettig nivå med bara extrai nsulin och man inte orkar motivera sig att gå över huvud taget, såvida det inte fanns något alldeles fantastiskt att ta sig ut och titta på. (-t.ex. något historiskt besök av någon fågel eller något djur, eller någon växt som man trodde var försvunnen ut landet men som tillfälligt återupptäckts. Men diabetesvården kan så mycket mer idag att sådant kanskeär mycket ovanligt idag. Mig händer det numera väldigt sällan.. Utan denna möjlighet åren kring 1982 hade jag inte levt idag.
  Jag är varje gång jag är skyldig att skicka in intyg jätteorolig. Jag kan ofta må fysiskt dåligt (höga blsr) länge av skräck för att mitt körkort ska dras in. Jag har varit extra orolig i år eftersom man i radio har pratat om att Transportstyrelsen i år skulle skärpa kraven. Jag har kört med samma ögon (samma synfält) i 35 år mellan 2000 och 3500 mil om året och allt har gått bra, men eftersom körkortet betyder så mycket så har jag varit rädd ändå. Så jag förstår en hel del av vad Du beskriver, även om jag hävdar att en människa aldrig försår fullt ut hur en annan människa känner inför ett sådant hot.

  Gilla

  1. Tack för att du delar med dig, Stefan! Det är så värdefullt att få ta del av andras upplevelser och historier när det gäller sånt här, och även om det nog är som du skriver att man aldrig kan förstå en annan människa fullt ut så finns det ändå någon slags tröst i att höra att andra har liknande tankar och känslor. Det är upplyftande att höra att det har gått bra för dig, jag hoppas det fortsätter så och önskar dig allt gott och förhoppningsvis många fina natur- och djurupplevelser framöver!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s