Förminska inte vår sjukdom

Innan jag började med forskningen om sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 var jag tveksam till om jag var den mest lämpade personen att ta itu med projektet. Mest betänksam var jag gällande min egen inverkan på intervjupersonerna, och huruvida jag själv skulle projicera mina upplevelser och erfarenheter av sjukdomen på analysen av materialet.

Vad jag inte hade tagit i beaktande – åtminstone i lika stor utsträckning – var hur forskningen skulle påverka mig själv. Att vara emotionellt engagerad i det man forskar i kan, enligt min mening, vara både positivt och negativt, och i samband med konferensen i Tammerfors fick jag för första gången känna på den negativa sidan av det.

Konferensen var väldigt givande på ett vetenskapligt plan och jag fick råd gällande användning av teori och litteratur i samband med min presentation. Däremot blev det väldigt tydligt att den samhälleliga diskursen om diabetes typ 1 ligger långt ifrån verkligheten och vardagen med sjukdomen. När jag i diskussioner med deltagare från tio olika länder berättade om mitt avhandlingsämne, fick jag stundtals kommentarer i stil med ”men det är ju så bra med diabetes nuförtiden när det finns insulinpumpar och de där grejerna (sensorerna?) som sköter allt”. I jämförelser mellan olika sjukdomar omtalas diabetes ofta i kategorin mindre allvarliga sjukdomar, för det är ju ”bara diabetes”.

MariaJohansson

Jag beskyller inte individerna. Som jag ser det handlar det inte om elakhet, inte alls. Överallt i samhället ser vi diabetes presenteras på ett undermåligt sätt. Diabetes i media kopplas till mycket som typ 1-diabetiker inte förknippar med sin sjukdom överhuvudtaget. Det handlar om att den samhälleliga diskursen om DIABETES (utan att typen definieras) många gånger är så långt ifrån vardagen med sjukdomen att tidningarnas rubriker och gemene mans uppfattningar om diabetes typ 1 ofta känns som ett skämt.

Jag strävar inte efter att någon ska tycka synd om typ 1-diabetiker. Det är inte ens nödvändigt för allmänheten att förstå sjukdomen vi lever med (även om det skulle vara skönt om så var fallet). Vad jag efterlyser är att diabetes typ 1 inte förminskas. Jag ogillar att jämföra sjukdomar och allt är relativt, men hur man än ser på saken är diabetes typ 1 en allvarlig sjukdom, som inte förtjänar att omnämnas som ”bara diabetes”. Det är det enda jag begär: Förminska inte vår sjukdom.

3 reaktioner på ”Förminska inte vår sjukdom

 1. Teta

  Intressant! Och litet överraskande. Jag menar, det är ju ändå frågan om forskare 😉 Men som du säger är det väl en återspegling av den allmänna bilden om diabetes. Inte så upplyst. Ta vilken annan (kronisk) sjukdom som helst – skulle det komma liknande kommentarer typ ”Jamen, nu finns det så ju bra mediciner, det är väl ingen fara med det”…

  Gilla

  1. Det berodde kanske på att jag var den enda folkloristen där, resten var inte kulturvetare så det förklarar nog saken 😉 Nej då, jag skojar bara. Men som konstaterat är det nog den allmänna jargongen och uppfattningarna som lyser igenom, också på den här ”nivån”.

   Gilla

 2. Pingback: Sista skörden från växthuset – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s