Kulturella perspektiv på sjukdom och hälsa

Eftersom jag vet att vissa av Att vara ettas läsare är intresserade av forskningen om sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 mer ingående än andra, ska jag passa på att dela med mig av lite mer om det ämnet också.

Det är väldigt intensiva dagar på universitetet här. Jag vill passa på att klämma in så mycket som möjligt och suga ut allt jag kan av min gästdoktorandtid. Det har inneburit många otroligt givande möten med forskare som arbetar med kulturella perspektiv på sjukdom och hälsa ur olika perspektiv. Jag har också deltagit i flera seminarier, workshops och föreläsningar (utöver den jag själv gav förra veckan).

20170921_122708

Jag har också lånat (och fått) en hel del litteratur här. Den som är intresserad av medicinsk humaniora och diabetes tycker jag kan ta en titt på Socialmedicinsk tidskrift, som har ett nummer med tio fallstudier i medicinsk humaniora. Där hittar man bland annat artikeln Berättade fantasier om förr, nu och framtiden i vården av barn med diabetes av Gabriella Nilsson och Kristofer Hansson, som båda arbetar vid etnologiska avdelningen, och som jag har haft förmånen att få diskutera forskning med här.

Artikeln Det autoimmuna jaget – om att sätta gränser av Mats Arvidson är också läsvärd om man vill få en ökad förståelse för hur det kan vara att leva med diabetes typ 1. Mats har själv diabetes typ 1 och jag har fått bolla forskningsfrågor med honom och en annan typ 1-diabetiker här på institutionen.

Hojta gärna till om det är något specifikt du undrar över gällande medicinsk humaniora eller min forskning!

2 reaktioner på ”Kulturella perspektiv på sjukdom och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s