Stanna i Lund?

”Skulle du kunna tänka dig att flytta till Lund permanent?” har några frågat mig. Och jag skulle absolut kunna tänka mig att vara kvar i Skåne en längre tid än så här. Nu känns det som om jag har börjat komma in i en ganska skön vardag här, och jag är egentligen inte så jättesugen på att åka hem – ännu. Permanent skulle jag nog inte vilja flytta, men det beror mest på att mina rötter är så djupt rotade i den åboländska skärgårdsmyllan att det är bra om näsan når ovan jord.

20170924_175355

Jag skulle gärna bo i en liten skånelänga på landsbygden någonstans i Skåne ett tag, samtidigt som jag jobbade inne i Lund. Innan jag skulle flytta permanent skulle jag ändå noga överväga vart, med tanke på diabetesvården. Även om vården ska vara jämlik är sanningen att man får olika diabeteshjälpmedel och vård på olika håll i landet (precis som i Finland) och det spelar en enorm roll för den som har en kronisk sjukdom.

Det här är förstås bara spekulationer, för jag har ingen möjlighet att stanna i Skåne varken på kortare eller längre basis än inplanerat, men det är förmodligen fler än jag som funderar på de här frågorna. God diabetesvård för alla drabbade borde vara en självklarhet, men så är det tyvärr inte.

Är du nöjd med diabetesvården där du bor?

2 reaktioner på ”Stanna i Lund?

 1. Vården borde vara statlig. Punkt. Lika vård och bra vård till alla borde vara något att eftersträva. Nu styr landstingens ekonomi helt galet mycket.
  Där vi bor händer det att diabetessköterskorna säger att jag skulle vilja ge dig en freestyle libre mätare men jag får inte det för landstingets ekonomi är så dålig och det måste i så fall vara ett läkarbeslut på det för jag får inte ge dig en sådan. CGM mätare får man bara om man börjar svimma av lågt blodsocker lite då och då utan att man känner av något innan. Att börja tuppa av lite då och då är liksom inget man vill uppnå heller liksom bara för att få bättre mätare….
  Kriterierna för libremätare verkar vara väldigt väldigt många riktigt låga värden under ca 1,5 utan att man förstår varför eller egentligen känner av det heller alternativt att man ligger våldsamt högt i HbA1coch absolut inte klarar av att få ner det. Det vill man inte heller riktigt uppnå bara för att få en bättre mätare…..
  Dock har vi ändå tur här för har man en gång lyckats dra vinstlotten och få en bättre mätare verkar man få behålla den i alla fall, det får man inte överallt.
  Det andra som ändå är bra här är att alla barn verkar bli erbjudna en libremätare dag ett i sitt diabetesliv.
  Nöjd med diabetesvården? Njae inte helt men blev lite mer nöjd sedan vi drog vinstlotten och sambon fick sin Libremätare.
  Sen finns det en hel del att önska vad det gäller kompetensöverföringen från diabetesteam till patient inom vuxenvården här kan jag tycka. Min sambo fick en libremätare mot att han gick kolhydratsräkningskurs på tre tillfällen och jisses vad bra det blev för nu räknar vi precis allt inklusive allt hembakat bröd och fikabröd (till diabetessköterskans stora förvåning). Hur i hela friden kan man komma undan med att bara svara nä jag har ingen lust när man får frågan om man vill testa kolhydratsräkning??? Varför förklarar ingen vad det innebär? Varför förklarar ingen att det är enklare än det låter? Varför kläcker ingen ur sig att man kommer in i det så snabbt så ger man det en månad så går det enklare sen? Hur kan det gå nästan 20!! år innan någon ens gör en liten ansats att tala om att man kan räkna ut ungefär hur mycket en enhet insulin sänker?
  Ja man borde kanske ta reda på det själv på egen hand men det är inte så förtvivlat enkelt för alla att veta hur och var man ska ta reda på det själv och sedan lyckas omsätta det i praktiken på sig själv.
  Sorry för det alldeles för långa svaret men jag har en hel del åsikter i just ämnet diabetesvård.
  Mvh Malena som nästan grät av tacksamhet och lättnad när mannen fick en libremätare.

  Gilla

  1. Be inte om ursäkt för ditt långa svar, tvärtom är det fint att du delar med dig, tycker jag! Det här är något som engagerar många, däribland mig själv förstås, så jag förstår absolut det du skriver! Det är så mycket som är skevt med diabetesvården just nu, vilket är synd eftersom förutsättningarna för bättre vård än någonsin kunde finnas…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s