För vem?

Ibland reflekterar jag över hur jag uttalar mig om min sjukdom, speciellt här på bloggen. Jag beskriver mitt liv med diabetes typ 1 utan att försköna det, men samtidigt finns det många olika infallsvinklar, och många olika perspektiv jag kan berätta om samma verklighet ur.

Ibland är jag till exempel mer än lovligt trött på min diabetes. Den känns som den värsta kroniska sjukdomen i universum och jag skulle kunna göra vad som helst för att få bli av med den. Ibland går det hyfsat, och jag kan till och med tycka att det är helt okej att leva med diabetes typ 1.

Vilket perspektiv jag framställer min sjukdom ur påverkar naturligtvis bilden jag förmedlar. Hur är det att ha diabetes typ 1, egentligen? Tja, ibland är det helt okej, ibland är det mindre okej. Och där kommer Att vara ettas målgrupp in. Vem skriver jag för? För alla, vill jag påstå. Jag vill dela med mig av mitt liv med diabetes typ 1, men det är samtidigt svårt att göra på ett rättvist sätt. Om jag har nydiagnostiserade eller föräldrar till barn med diabetes typ 1 i åtanke vill jag kanske inte framställa sjukdomen som det helvete den faktiskt kan vara ibland. Samtidigt vill jag inte förminska sjukdomen för dem som inte vet någonting om den och inte känner någon som lever med den. Då känns det kontraproduktivt att glatt hojta ”Jag kan göra allt jag vill trots min kroniska sjukdom!”, även om det är en bild jag också vill förmedla.

”Kan du inte bara skriva som det är då?” undrar kanske någon. Jovisst. Det försöker jag göra. Men det är så mycket, diabetes typ 1 är så mycket, och på så olika vis vid olika tillfällen. Det är nästan omöjligt att förmedla på ett rättvist sätt. Det enda jag kan göra är väl att fortsätta försöka.

Sånt funderar jag på i höstmörkret, medan mitt blodsocker dansar tango.

Höstmörker

En reaktion på ”För vem?

  1. Pingback: Hur är det, egentligen? – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s