En jobbig patient

Jag kom iväg på blodprov en morgon till sist. Det var på håret, för när jag vaknade visade min sensor 4,1 (vilket skulle ha varit helt ok) men blodtestet visade bara 3,6. Mitt blodsocker har en tendens att stiga lite på morgonen, för att sedan sjunka om jag inte äter något inom en hyfsat rimlig tidsram, så jag skyndade mig till laboratoriet och lyckades äntligen få blodprovet taget. Skönt!

Laboratorieprov

Nu stundar nämligen snart ett läkarbesök för min del. Jag är förmodligen en ganska jobbig patient, eftersom jag har haft diabetes typ 1 så länge och nog upplever att jag är något av en expert på just min diabetes. Eller, så mycket expert man nu kan bli på den här sjukdomen. Jag vet i alla fall överlägset mest om hur min kropp och mitt blodsocker reagerar på olika saker.

Bäst gillar jag de läkare som möter mig med attityden att det är jag som kan min sjukdom bäst, och som utgår ifrån mig som person. Sämst gillar jag dem som ska punktmarkera, och som slår ner på en viss dag där blodsockret kanske låg lite sämre än vanligt.

”Vad gjorde du måndagen den 20 mars klockan 9:45? Varför var blodsockret så högt då?”

Ja, du. Den som det visste, liksom. Nuförtiden har jag ju mina anteckningsböcker, så jag kan oftast ge en förklaring, men sådana där enstaka punktmarkeringar ger mig ingenting. Det är en annan sak om man faktiskt blir påmind om ett mönster, och kan göra något åt det.

Det känns också lite så där att allt blir så transparent med blodsockervärdena när man går till läkaren. Minsta detalj kan analyseras och jag känner mig ofta ganska sårbar. Det känns som om man måste stå till svars och kunna redogöra för allt man gör. Som i den här historien, som jag har hört av en annan typ 1:a.

Läkaren: Vad gjorde du här när blodsockret steg så mycket på kurvan?
Typ 1-diabetikern: Kopplade bort pumpen för att ha sex.

Det kan alltså handla om ganska intima och personliga saker i livet, som man förväntas redogöra för. ”Ja, jag hade sex på lördag morgon klockan 8:36. Nu vet du det.” På sätt och vis förstår jag att läkarna behöver få en inblick för att bättre kunna hjälpa, men samtidigt tycker jag personligen att det många gånger kan kännas som att bli förhörd under läkarbesöken.

Hur förhåller ni andra er till att redogöra för era blodsockerkurvor när ni går till läkaren?

4 reaktioner på ”En jobbig patient

 1. Pernilla

  Fastän jag inte har diabetes så kan jag på något vis relaterat till det där. Att man ska kunna redovisa i detalj för vad man gjort och hur man lever sitt liv, för så mycket kan ju vara dåligt för sjukdomen. Och för olika sjukdomar på olika sätt. På något vis förlorar man en del av beslutanderätten för sitt eget liv. Så känner jag det åtminstone. Massor med saker som man skulle vilja gör men man vet att det är dåligt för sjukdomen och att läkarna också skulle tycka likadant, så man försöker ”uppföra sig” så korrekt som möjligt.

  Gilla

  1. Jo, och just när det gäller det där redovisandet har jag ibland lust att bara svara ”Det ska du skita i” när de undrar vad man har gjort. Det gör jag såklart inte, men precis som du skriver så känns det som om man blir fråntagen beslutanderätten när man ska förklara sig hela tiden. Det är ett så ojämnt maktförhållande mellan läkare och patient allt som oftast, tycker jag.

   Gillad av 1 person

 2. Ha, jag behöver inte ens visa blodsockerkurvor när jag är hos läkaren längre. Vi har annat att diskutera, och jag har hittills klarat av rätt bra att ändra på mina doser själv lååååååångt innan jag har tid hos henne. Vi diskuterar mest i allmänhet hur jag kan förbättra vissa saker och hur jag kan tänka annorlunda. Mer som en coach alltså än en faktisk läkare. Förutom att hon skriver ut all min medicin, som jag till stor del bestämmer själv också.

  Gilla

  1. Det där borde jag framföra när jag går till läkaren här. ”Hur skulle det vara om vi inte tittade så mycket på mina kurvor utan talar om sånt jag faktiskt behöver hjälp med?” De skulle väl ramla av stolen om man föreslog det i det här landet 😂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s