”Jag var slö och slapp och somnade nu lite varstans”

På denna lediga Kristi himmelsfärdsdag tycker jag egentligen att alla som kan ska försöka ta sig ut och njuta av lite frisk luft, men jag vill samtidigt passa på att komma med ett lästips till den som sitter inne (eller läser i sin iPad eller mobil utomhus – gör det!).

Den kulturvetenskapliga tidskriften Laboratorium för folk och kultur, som utges av folklivssektionen vid föreningen Brage, behandlar i sitt nyaste nummer forskning som görs av doktorander i folkloristik och etnologi vid Åbo Akademi.

I Laboratorium för folk och kultur 2/2017 hittar ni en doktorandpresentation av undertecknad. Här kommer ett smakprov ur presentationen om min forskning, sjukdomsberättelser om diabetes typ 1:

”Jag var slö och slapp och somnade nu lite varstans. Och drack mycket och kissade hur mycket som helst och var så där allmänt ja, slapp och livlös, så där som man är när man har högt blodsocker. Men sen ska man ju veta vad det är också. Så vi, så hon [Ellens mamma] tog mig till sjukhuset […] och då konstaterades det ju väldigt snabbt vad det var frågan om.”

Så inleder Ellen sin berättelse om hur det gick till när hon fick diagnosen diabetes typ 1 vid 2-års ålder. När Ellen insjuknade blev hon en av ca 50 000 personer med diagnosen diabetes typ 1 i Finland*. Hon är född 1983 och är en av intervjupersonerna i min doktorsavhandling om sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 i nordisk folkloristik vid Åbo Akademi. Intervjuerna är för tillfället 15 till antalet, men ska utökas med ytterligare några till, och arkiveras i Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid Åbo Akademi. Namnet är fingerat och är, liksom de andra intervjupersonernas namn, hämtat från Befolkningsregistercentralens statistik över de populäraste namnen bland finlandssvenska barn födda 2015 i Finland.

Gå in och läs hela presentationen i Laboratorium för folk och kultur.

*Källa: Diabetesförbundet i Finland: http://www.diabetes.fi/sv/diabetesforbundet_i_finland/om_diabetes [1.3.2016]

Sova

En annan som somnar lite varstans, av helt andra orsaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s