Autoimmun diabetes (typ 1)

När jag var på Clinical Research Centre i Malmö fick jag ta del av en hel massa intressant, utöver TEDDY-studien. Bland annat talade forskarna mycket om de genetiska förutsättningarna för att ett barn ska insjunkna i diabetes typ 1. De tog också upp hur olyckligt det är för diabetes typ 1 att i så stor utsträckning förknippas med diabetes typ 2, eftersom det är två helt olika sjukdomar.

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom, vilket betyder att kroppens eget immunsystem har attackerat och förstört de celler som producerar insulin. Uppkomsten av diabetes typ 1 har mer gemensamt med andra autoimmuna sjukdomar, så som reumatiska sjukdomar, multipel skleros (MS) och celiaki, än med diabetes typ 2.

Autoimmun diabetes

Alla barn som deltar i TEDDY-studien får de här informativa små böckerna. Bra även för den vuxne som inte är så inkommen i hur allt hänger ihop med gener, celler, autoantikroppar med mera.

De olika diabetessjukdomarna (för det finns fler än typ 1 och typ 2 – bland annat LADA, MODY, sekundär diabetes och graviditetsdiabetes) kopplas ofta av allmänheten och media ihop till en enda sjukdom, ”diabetes”, som generellt förknippas med ohälsosamt leverne. Jag har tidigare skrivit att jag tycker att vi borde nyansera bilden av diabetes typ 2, men jag håller också med forskarna om att det är problematiskt att diabetes typ 1 sammankopplas så starkt med diabetes typ 2.

På Clinical Research Centre talades det om autoimmun diabetes (typ 1), och man förespråkar att använda begreppet autoimmun diabetes om typ 1. Jag har ingenting emot att kalla min sjukdom autoimmun diabetes, faktum är att det kanske öppnar upp för en större förståelse, eftersom de flesta vet vad ”autoimmun” innebär. Jag har till och med lekt med tanken om att man borde ha ett sjukdomsnamn för typ 1 som inte inkluderar diabetes överhuvudtaget, för att få bort kopplingen till diabetes typ 2.

Vad säger ni andra med diabetes typ 1, skulle ni kunna övergå till att använda begreppet autoimmun diabetes om er sjukdom? Eller skulle ni föredra något helt annat namn på diabetes typ 1? 

6 reaktioner på ”Autoimmun diabetes (typ 1)

 1. Mia

  Ja absolut. T.om kunde den heta autoimmun pancreatis eller nåt sånt, så man helt skulle slippa sammanblandning av typ1 och 2.
  Igen är det för dotterns skull, så hon slipper fördomarna och dumma kommentarer i framtiden.. 🙂
  Skönt att forskarna och de ”på högre nivå” också ser problemet. Det ger lite tröst och hopp inför framtiden!

  Gilla

 2. Teta

  Jag brukar ibland presentera min sjukdom som ”Typ 1 diabetes – den autoimmuna varianten av diabetes” och sen dra en liten förklaring om T1 och T2. En bra poäng att lägga till att T1 har flera likheter med de andra autoimmuna sjukdomarna, det ska jag försöka komma ihåg nästa gång. 🙂

  Gilla

  1. Tidigare kunde jag ibland bara säga ”jag har diabetes”, men numera brukar jag alltid börja med typ 1 före jag nämner diabetes. Jag ska nog också ta in ”autoimmun” när jag presenterar min sjukdom framöver, tror jag bestämt!

   Gilla

 3. Nu är ju inte frågan ställd till mig för jag är ju trots allt bara närmast anhörig och inte typ 1 diabetiker själv men jag klämmer ur mig min åsikt ändå.
  Jag gillar verkligen tanken på att kalla typ 1 för autoimmun diabetes. Tydlig skillnad på diabetes och diabetes och det behövs. Dock tror jag att det kan hjälpa att ha kvar namnet diabetes eftersom man då kan få draghjälp av varandra när man vill få uppmärksamhet i media och liknande.
  Lite som jag tänker om cancer, det finns mängder med olika tumörsjukdomar men så länge man kallar alla för cancer så kan man få draghjälp av varandra och uppmärksamheten blir fantastiskt mycket större än om varje liten cancerdiagnos skulle kämpa för sin uppmärksamhet själv.
  Jag kan bli tokig när icke diabeteskunniga människor ska styra och ställa över hur vi lever vårat liv, vad vi ska och inte ska äta, exakt hur vi ska lägga om kosten, hur man ska röra på sig, antyda att man kan leva annorlunda för att inte bli sjuk eller stolligast av allt: tala om att man kan äta sig frisk. När sånt händer skulle det vara smidigt att det heter mer olika saker och inte typ 1 och typ 2 för folk håller helt enkelt inte isär begreppen som det är idag.
  Och bättre nyansering av typ 2 diabetes skulle ju inte skada heller…..

  Gilla

  1. Väldigt kloka och tänkvärda tankar, stort tack för att du tog dig tid att kommentera! Jag kan hålla med om det du skriver, och kanske det ändå är så att det är bra att hålla kvar ”diabetes” för både typ 1 och 2.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s