Medicinsk humaniora

Vid kulturvetenskapliga institutionen i Lund arbetar man bland annat med medical humanities, på svenska medicinsk humaniora. Det är ett område som min forskning om sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 platsar in i.

LUX

Medicinsk humaniora är ett mångvetenskapligt område inom vilket humanistisk, samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning sker kring medicin och hälsa. I Lund finns ett stort mångvetenskapligt forskningsprojekt, en forskningsnod, som arbetar med följande:

Forskningsnoden genomför forskning och utbildning utifrån kulturella perspektiv som är relevant för hälso- och sjukvården, utformning av folkhälsopolitiska målsättningar, biomedicinsk forskning samt förståelser av dessa verksamheter. I forskning belyser vi människors erfarenheter av att leva med sjukdom, vård av människor och etiska frågeställningar som väcks inom sjukvården och i biomedicinsk forskning. 

Den som blev intresserad kan läsa mer på Lunds universitets sidor, där jag har hämtat citatet. Att belysa människors erfarenheter av att leva med sjukdom, i det här fallet diabetes typ 1, är ju just vad jag gör, så därför var det enormt intressant för mig att få höra mer om vad forskningsnoden i Lund sysslar med. Själv tycker jag också, både i egenskap av patient och folkloristisk forskare, att det här är ett viktigt forskningsområde, där kulturvetenskaperna har mycket att bidra med.

Lunds universitet LUX

2 reaktioner på ”Medicinsk humaniora

  1. Pingback: Jag ska flytta till Lund! – Att vara etta

  2. Pingback: Forum för medicinsk humaniora – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s