Världshälsodagen 2017

Idag uppmärksammas världshälsodagen. Ifjol var temat diabetes, och jag besökte Åbo stadsbibliotek och Beat diabetes-tillfället, som jag skrev om här. Det var väldigt intressant, speciellt föreläsningen om och med hypohundar. Jag kan verkligen tänka mig att ha en hypohund själv i framtiden, tänk vilken trygghet det skulle vara!

Men till världshälsodagen 2017. I år är temat depression, vilket faktiskt kan vara ett relevant ämne för diabetiker, eftersom depression sägs drabba diabetiker dubbelt så ofta som icke-diabetiker.

– Tala om det, uppmanar WHO.

– Tala om det, säger jag också.

Tala om alla sjukdomar, säger jag. Sen jag blev öppnare med min diabetes mår jag mycket bättre. Ingen sjukdom ska vara orsaken till att bäraren ska behöva skämmas eller känna att sjukdomen behöver döljas, oavsett om det är en fysisk eller psykisk sådan. Sen behöver man givetvis inte tala om sjukdomen i tid och otid och med alla man möter (om man nu inte specifikt vill det), men man ska aldrig behöva känna skam och skuld över en sjukdom. Tycker jag.

Depression

Själv har jag till all lycka aldrig drabbats av depression, utan bara grå (eller till och med svarta) dagar då och då. Ibland på grund av min diabetes, ibland på grund av annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s