Att ta kontroll över sin sjukdom genom berättande

Som doktorand i nordisk folkloristik och forskare i sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 jobbar jag mycket konkret med berättelser. Just nu har jag påbörjat en inledande analys av diagnosberättelserna – jättespännande!

Intervjusituation

Oftast görs intervjuerna i hemmiljö, men jag har också gjort intervjuer på hotellrum.

Sjukdomsberättelser kan ses som sätt att kontinuerligt konstruera sin berättelse, och därigenom ta makt och kontroll över den egna sjukdomssituationen, hävdar etnologen AnnCristin Winroth (Winroth 2004, 169)*. Levnadsberättelser, en kategori inom vilken sjukdomsberättelser kan anses höra hemma, är berättelser där berättaren presenterar sig själv utifrån en strukturerad ”jag”-uppfattning, som konstrueras i och påverkas av ett sammanhang där de är influerade av den kulturella omgivningen, förväntningar och omgivande diskurser (Paal 2011, 77)**. I mitt material kan jag se exempel på detta, vilket jag givetvis kommer att utveckla och öppna upp i min avhandling. I väntan på den, med andra ord! 

*Winroth, AnnCristin (2004): Boteberättelser. En etnologisk studie av boteberättelser och det omprövade patientskapet. Umeå.

**Paal, Piret (2011): Written Cancer Narratives. An Ethnomedical Study of Cancer Patients‘ Thoughts, Emotions and Experiences. Helsinki.

3 reaktioner på ”Att ta kontroll över sin sjukdom genom berättande

  1. Pingback: ”Den tredje kommer också att få diabetes” – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s