En matdag

En fråga jag får ganska ofta är ”Vad äter du egentligen?”. Jag äter inte riktigt enligt kostråden jag har fått från läkarkåren (då borde jag äta lite mer kolhydrater men det funkar inte så bra för mitt blodsocker) så jag kör på en linje som passar mig och mitt blodsocker bäst. Jag äter förvisso kolhydrater, men helst långsamma och snälla sådana.

Jag har testat det mesta i kostväg under mina snart 25 år med diabetes och det här är vad jag mår bäst av – just nu i alla fall. Hur andra typ 1-diabetiker väljer att äta är upp till var och en och det finns väl inget rätt eller fel, man måste prova sig fram till den livsstil och de kostval som passar en bäst.

Med det sagt tänkte jag presentera hur en matdag kan se ut i mitt liv. Så här kan jag äta en vanlig dag, från morgon till kväll:

Frukost

Frukosten består av chiapudding med granatäpple, lite färsk mango och kakaonibs. Porokylän ruiskarppis rostbröd med ost och kalkon samt en tomat till. Te med ingefära och vanligt vatten.

Lunch

Lunchen blir gärna en matig sallad, den här gången med stekt halloumiost. Ibland tar jag en eller två skivor fröknäckebröd med pålägg till. Måltidsdrycken är vatten.

Mango

Just den här dagen råkade jag ta för mycket insulin till lunchen, så jag var tvungen att äta ett oplanerat mellanmål bestående av vad som visade sig bli en hel mango. Det var inte så bra, eftersom mango höjer mitt blodsocker kraftigt. Lite går an, men en hel mango (och inget annat) ger en riktig topp på blodsockerkurvan. Vid lågt blodsocker känns det oftast som om jag skulle kunna äta upp hela kylskåpet och det är väldigt svårt att sluta äta efter en halv mango…

Middag

Till middag blir det morots- och zuchinispaghetti och tonfisk. Spaghettin är busenkel att tillaga: man strimlar bara morötterna och zuchinin och kokar dem en kort stund och äter sedan som vanlig spaghetti. Ibland blir det med maletköttsås, ibland med tonfisk eller någon annan proteinkälla. Lite riven ost och kryddor på.

Rawchokladmousse

Efterrätten består av raw chokladmousse, gjord på bland annat avokado, kakao och dadlar. Dadlarna är inte speciellt blodsockervänliga för mig, men tillsammans med vispad grädde och fettet i avokadon blir blodsockerhöjningen hyfsat hanterbar och jag kan gott unna mig en portion när jag vill.

Kvällsmål

Jag kan inte gå till sängs utan att äta mitt kvällsmål. Här är det paprikahalvor med kalkon och hummus samt grynost (keso) till.

PepsiMax

Och så något jag verkligen inte kan rekommendera, men för att det här ska avspegla en verklig matdag i mitt liv ska jag väl inte dölja att det brukar kunna slinka ner en burk Pepsi Max då och då. Det finns ingenting bra med den blasken, mer än att den bara påverkar blodsockret ytterst marginellt, så det må väl vara hänt om jag annars äter nyttigt, tänker jag.

Så kan en matdag i mitt liv se ut. Ibland blir det något lite mer blodsockerhöjande och något extra mellanmål när jag tränar, men grunden ser ofta ut ungefär så här. Jag äter fyra till fem gånger per dag, och tar ganska stora portioner men äter till 99% vad jag anser vara nyttig, och framför allt blodsockervänlig, mat.

Frågor på det?

14 reaktioner på ”En matdag

  1. Ja, visst gör det! Jag måste säga att jag tycker att det är ganska enkelt att äta både gott och nyttigt och själv tycker jag inte att jag går miste om något i matväg 😊

   Gilla

 1. Anna

  Hej och tack för bloggen! Det ser gott ut! Har du alltid ätit så hälsosamt och bs vänligt? Hur var det då du var barn? Åt du makaronilåda och potatismos som alla andra? Ifall jo, i vilket skede ändrades kosten? Är själv mamma till en snart 12 årig flicka med D1 sen 1 1/2 år och som älskar pasta och ris..

  Gilla

  1. Tack själv för de vänliga orden, så roligt att höra att bloggen uppskattas! Som barn åt jag enligt de kostråd som gavs på den tiden, det var helt sockerfritt och fettfritt men ganska mycket kolhydrater så jag åt både makaronilåda och potatismos även om det aldrig funkade riktigt bra med mitt blodsocker. Om jag kommer rätt ihåg började jag äta som jag gör nu för ca 5 år sen, eftersom jag märkte att det funkar bäst för mig. Sen händer det förstås att jag äter mindre blodsockervänligt ibland, men i grunden funkar det här bäst så jag kör på det 😊 Vissa lyckas ju med mer svårhanterliga rätter men t.ex. potatismos vet jag att många har problem med. Hoppas ni hittar något som passar er, det är ju heller inte kul att tvingas avstå om man verkligen gillar en rätt! Annars finns det alternativ till det mesta och nu i vuxen ålder tycker jag inte att jag går miste om något, men det kan hända att jag skulle ha tänkt annorlunda som barn.

   Gilla

 2. Pingback: Smörgåssquash och egna odlingar – Att vara etta

 3. Pingback: Mat från morgon till kväll – Att vara etta

 4. Pingback: Kost och motion – Att vara etta

 5. Pingback: Vad äter du på kvällen? – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s