Eversense

Eversense

Jag lovade återkomma med något matnyttigt efter pump- och sensordagen i lördags, och visst fick jag en dos av riktiga nyttigheter att dela med mig av! Det var en del gammal skåpmat för mig också (bland annat presentationer av Dexcom och Animas Vibe, som jag har använt och älskat i snart tre år) och därför tänker jag bara ta upp det som kändes nyast och aktuellast för mig. Vad var det då? Jo, Eversense! Jag har nämnt Eversense i förbifarten tidigare, i maj förra året.

I Sverige är Eversense redan i användning, men i Finland startas de första upp på patienter i april i år. Det handlar alltså om ett CGM-system, som i likhet med Dexcom och Medtronics Enlite skickar vävnadsglukosvärden till en extern apparat, i Eversenses fall till en app i telefonen.

20170318_112415.jpg

Sensorerna appliceras under huden av en läkare, enligt samma metod som man sätter in en p-stav, berättade Pharmanovas representant. I Finland är det Pharmanova som distribuerar Eversense, i Sverige Rubin Medical. Sensorerna är godkända för användning i 90 dagar.

Ovanpå sensorn, som alltså är inskjuten under huden, har man en sändare, som ska laddas en kort stund varje dag. Vid laddning tar man bort sändarplåstret, som därför inte är lika starkt och riskerar att ge klåda på samma sätt som de sändare som ska hållas på plats längre (hurra!). Precis som Dexcom larmar Eversense vid låga och höga blodsockervärden, och även Eversense ska kalibreras två gånger per dag.

Pharmanova

Så, vad tror jag om framtiden gällande insulinpumpar och sensorer efter att ha fått ta del av det nyaste nya? Jag tror så här:

Framtiden ser mycket ljus ut, det händer mycket och en massa nya medicinteknologiska hjälpmedel är på kommande inom typ 1-diabetesvården.

Jag tror tyvärr också att det kommer att dröja väldigt länge innan alla (som vill) får ta del av allt detta i det här landet. Trots att det handlar om besparingar på långsikt (både ur ett ekonomiskt och ur ett hälsoperspektiv) tror jag personligen att mycker beror på var man råkar bo, vilken läkare man råkar ha och kanske även på sikt hur stora ekonomiska resurser man själv har. Tyvärr. Jag ska återkomma till det här, men så ser jag på saken just nu.

2 reaktioner på ”Eversense

  1. E

    Helt otroligt hurdana skillnader det är mellan Finland och Sverige. Själv har jag just flyttat till Helsingfors och blivit nekad sensorer, för i Helsingfors delar de inte ut sensorer till folk över 16. Borde skriva mig tillbaka till Raseborg men det blir inte möjligt med tanke på studiestöd osv, så sensorer får jag glömma i nuläget tyvärr. Suger för man var verkligen så medveten om sitt blodsocker konstant med sensor.

    Gilla

    1. Exakt jo. Det är så kortsiktigt resonemang så man nästan blir förbannad, speciellt när man har sett fördelarna med sensorer. Jag har förstått att det är värst i huvudstadsregionen – trist, för det blir ju också så att sånt påverkar var man är skriven och kanske till och med vart man flyttar på sikt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s