Mäta blodsockret för att kunna leva

Häromdagen fick jag en fråga gällande hur jag orkar och kommer ihåg att mäta blodsockret. Jag mäter det nämligen ganska ofta när jag inte har sensor, vilket jag ändå till all lycka har största delen av tiden.

Bayer

Svaret på frågan är helt enkelt att jag inte kan leva som jag vill om jag inte mäter blodsockret. Eftersom jag har diabetes typ 1 och helt saknar egen insulinproduktion är det många faktorer som påverkar mitt blodsocker, och om jag inte mäter det har jag väldigt svårt att veta på vilken nivå det ligger. Jag kan vanligen känna om det är riktigt, riktigt lågt (vid 3 och under), och om det är riktigt, riktigt högt, men där emellan har jag egentligen ingen susning om var det ligger.

Om jag inte mäter mitt blodsocker på morgonen, före och efter varje måltid (före för att veta hur mycket insulin jag ska ta och efter för att kolla att dosen blev rätt), före jag sätter mig bakom ratten i bilen, före motion, efter motion (och ibland under!) och på kvällen innan jag går och lägger mig – samt ibland på natten, beroende på kvällsvärdet – har jag ingen möjlighet att leva mitt liv som jag vill och samtidigt må bra. Dessutom ökar min insulinpump risken för ketoacidos om den av någon anledning skulle sluta fungera, så det gäller att hålla koll på blodsockret med jämna mellanrum också av den anledningen.

Därför är svaret på frågan egentligen ganska enkelt: Jag gör det för att kunna leva som jag vill.

4 reaktioner på ”Mäta blodsockret för att kunna leva

  1. A

    Heh. Ja min kropp har bestämt sig för att gå helt bananas :p det känns som ett högt blodsocker (typ 15) men är egentligen 4. Det känns som ett lågt men är 8. Det känns inget men är 1,9. Suck. Inatt steg jag upp 2 gånger för att äta något men vaknade ändå med 3,4 (och jag tar aldrig insulin till det jag äter vid lågt för att försöka motverka en eventuell rekyl)

    Gilla

    1. Urk för sånt! Jag tycker att det har blivit svårare med åren att känna hur lågt/högt det är, men det verkar visst vara ganska allmänt bland oss diabetes-veteraner 😅

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s