Blodsockervänlig raw sushi

I början av veckan var jag på en kurs i raw food. Det är ju väldigt hett just nu, och jag var intresserad av att få några nya, nyttiga recept att komplettera min köksrepertoar med. Och visst fick jag det! Mitt kök, som bestod av mig och två andra Sockertoppar, gjorde raw sushi, och det var så gott att jag gjorde en ny sats hemma redan nästa kväll.

sushi6

Det finns naturligtvis både mer och mindre blodsockervänlig raw food, men den här raw sushin är väldigt blodsockervänlig. Vanlig sushi innehåller mängder av socker i riset, så det är någonting jag verkligen undviker nuförtiden.

sushi1

Man behöver göra en fyllning istället för riset. Den är jättegod, och kan säkert passa bra på smörgås eller som tillbehör till en sallad eller liknande också. I den ska det vara solrosfrön, persilja, vitlök, sojasås, salt, peppar och en skvätt vatten. Man blandar alla ingredienser och mixar dem, i en matberedare eller med en stavmixer.

sushi2

Receptet var exakt min melodi, enligt ”man tager vad man haver”-principen. Slutresultatet ska bli en fast röra. Kom ihåg att skölja solrosfröna före. Man kan visst blötlägga dem över natten också, men det gjorde vi inte på kursen.

sushi3

Jag använde havsalg med 0,6 gram kolhydrater per 100 gram. Näst intill kolhydratsfritt, ju! Kolla noga på förpackningen i butiken, jag märkte att det finns sorter med betydligt mycket mer kolhydrater.

sushi4

Sen är det bara att bre ut röran på ett ark havsalg, enligt samma princip som man gör med riset i vanlig sushi.

sushi5

Därefter tar man ett gäng grönsaksstavar som man har skurit (morot, paprika, gurka och avokado) och fyller med. Rulla ihop och fäst med vatten eller lite mer av röran.

sushi7

Rullarna skärs i små bitar och äts med sojasås och wasabi (som inte är raw, men om man inte är så militant med att enbart äta raw food kanske det spelar mindre roll).

Originaleceptet kommer från Feel Highly Alive. Det går säkert att kontakta kursdragaren för ett utförligare recept, och flera liknande i kategorin raw food. Mina blogginlägg om mat ska närmast ses som inspiration, eftersom jag inte är någon kock utan kanske snarare strävar efter att vara en inspiratör till en blodsockervänlig livsstil mer generellt.

3 reaktioner på ”Blodsockervänlig raw sushi

  1. Pingback: Raw food pasta – Ninnus diabetesblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s