Träningsupplägg

Nu har jag ett riktigt i-landsproblem. Samtidigt som löpträningsprogrammen inför Kuntovitonen drar igång vet jag inte hur jag ska lägga upp min egen träning framöver! När jag började styrketräna i mitten av december tänkte jag att jag fortsätter med det här upplägget några månader, och går över till mer löpning på vårvintern. Och nu, när några månader har gått, känns det inte alls som om jag vill trappa ner på styrketräningen!

kettlebell

De senaste månaderna har jag tränat styrka på gymmet två gånger i veckan, ledd konditionssalsträning (cirkelträning) en gång i veckan, yoga en gång i veckan och så har jag sprungit/skidat eller gjort annan konditionsträning en gång i veckan. Tanken var från början att jag skulle träna styrka en gång i veckan efter den här perioden, och öka upp löpningen till två-tre gånger i veckan.

Blodsockermässigt finns det ingenting som slår löpningen när det gäller den positiva effekten på blodsockerkurvan, men också styrketräningen har sina fördelar för en typ 1-diabetiker, har jag märkt. Om jag kombinerar ett styrkepass med 10 minuter crosstrainer i början och slutet, och gärna tar i lite extra så jag verkligen får upp flåset någon minut, får jag en fin blodsockersänkande och -stabiliserande effekt efteråt.

kettlebell2

Eftersom jag inte måste ha något egentligt mål med min träning (jag tränar mest för att må bra och för att det är roligt – och, sen jag började styrketräna, för att bli starkare!) står jag nu inför ett beslut som måste tas:

Ska jag fortsätta träna som jag har gjort ännu ett tag till? Ska jag hålla mig till min ursprungliga plan och dra ner på styrketräningen och trappa upp löpningen? Eller ska jag försöka få in ett extra pass löpning utöver resten? Det lutar mot det sistnämnda, men nackdelen med det är att jag i så fall skulle träna sex pass i veckan, och det börjar vara lite i överkant för vad jag orkar med, både tidsmässigt och rent fysiskt.

Hur skulle du ha gjort? Hur tränar du, och varför?

2 reaktioner på ”Träningsupplägg

  1. Emi

    Mitt råd (lite efter hur jag funkar): fortsätt precis som du gör nu, om det är roligt och du mår bra! Efter ett tag, kanske då det blir mer vår i luften, vill man vara mera ute och njuta av det – då övergår man ganska naturligt till mera löpning / mindre träning inomhus. Men absolut gör det ju nog gott dra sig ut någon / några gånger i veckan – frisk luft och vinterlandskap är inte heller illa.

    Gilla

    1. Jo, det får nog bli så tror jag också! Jag är ju ändå ute med Ebba flera gånger per dag, så jag går inte miste om frisk luft fast jag skulle skippa ett löppass hit eller dit ännu ett tag framöver. Så jag fortsätter nog bygga muskler ett tag till eftersom det känns mest motiverande just nu!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s