De Sockersjukas Förbund

Nuförtiden är det många med diabetes (däribland jag själv) som tycker att termen sockersjuka känns förlegad. Vissa blir till och med riktigt upprörda om man kallar en person med diabetes sockersjuk, vilket jag kan förstå.

Faktum är ändå att det inte är så långsökt. När jag fick diabetes typ 1, år 1992, talades det fortfarande om sockersjuka. Och faktum är att Diabetesförbundet i Finland så sent som år 1975 bytte namn till Suomen Diabetesliitto*.

Vad hette förbundet innan dess då? Jo, Suomen Sokeritautisten Liitto – De Sockersjukas Förbund. Förbundet fick sitt namn 1955, men redan 1948 grundades den första föreningen i Helsingfors, De Sockersjukas Förening ry – Sokeritautisten Yhdistys.

sokeritautistenliitto

Med tanke på att det bara är 42 år sedan självaste Diabetesförbundet i Finland kallade sig De Sockersjukas Förbund är det kanske inte så konstigt att vissa (ofta äldre personer) fortfarande talar om sockersjuka. Ibland kan det vara bra med en historisk tillbakablick, för att förstå varför vissa saker är som de är i nutid.

* Hytönen, Yki & Joutsivuo, Timo (2005): Arjen Asiantuntijat. Diabetesliiton viisi vuosikymmentä. Hermes, Tampere.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s