Tejpa Dexcom

När jag inte tejpar runt min Dexcom G4 ser det ut så här efter ett tag:

kinesiotejp1

Kanterna tappar fäste, och det är egentligen inte det minsta underligt, eftersom jag startar om den och låter den sitta kvar långt över de rekommenderade sju dagarna för att inte tvingas vara utan mitt CGM-system.

Ibland (eller nej – alltid!) tycker jag att det är konstigt att personer med diabetes typ 1 inte får tillgång till tillräckligt med hjälpmedel för att göra den enda sak vi behöver göra: hålla koll på blodsockret. Och detta trots att studier visar att personer med diabetes typ 1 som har CGM dels får ett lägre HbA1c, och dels löper mindre risk för att drabbas av hypoglykemier. För att inte tala om livskvalitetenhur kan den inte vara en faktor att ta i beaktande i sammanhanget?

Ändå är jag en av de någorlunda lyckligt lottade, som överhuvudtaget har en egen CGM. Alla har inte ens det, men jag hoppas att vi går mot att fler och fler (alla som vill) får tillgång till de medicinska hjälpmedel som finns, och som ökar såväl livskvalitet som livslängd för typ 1-diabetiker.

Det var ett sidospår. Vad jag skulle berätta idag är att jag har skaffat ett nytt kinesiotejp. Ett blått! Funkar lika bra som det rosa, och jag är ju mer en blå typ egentligen, så jag är jättenöjd.

kinesiotejp2

Jag väntar in i det sista med att tejpa, eftersom tejpen kliar så infernaliskt efter några veckor (ja, ni kan ju föreställa er hur det blir när man tränar och blir svettig!). Det är inte lika illa med kinesiotejp som med Leukoplast, men det är fortfarande inte optimalt. Fördelarna väger ändå över – hellre klåda än att vara utan min Dexcom!

3 reaktioner på ”Tejpa Dexcom

 1. Vårdlotteriet alltså, I hate it.
  Få saker kan få mig så upprörd och förtvivlad som just vårdlotteriet, vem som får bra hjälpmedel och vem som inte får det. Här satsar de i alla fall på barn med typ 1 diabetes och de blir erbjudna libremätare och pump direkt (de får såklart leva med stick-i-fingret-mätare och sprutor i början för att kunna det innan pumpen kommer men libre verkar de få efter två-tre veckor och pumpen kommer väl ganska snart den också). Vuxna däremot möts med argumentet att jag vill ge dig en libremätare och du skulle behöva en libremätare men jag får inte ge dig en för landstingets ekonomi är för dålig så jag måste prata med en läkare….
  Vi drog till slut vinstlotten och min man fick den eftertraktade freestyle libre mätaren mot att han gick en kolhydratsräkningskurs och inte bara han mådde snabbt kopiöst mycket bättre, mina superhöga stressnivåer störtdök till nästan noll på några dagar.
  Mycket riktigt sjönk HbA1c, jag kände skillnad på hans allmäntillstånd på ca 1 dygn och efter ca 2,5 dygn sa han själv att han lärt sig mer om sin diabetes de senaste dygnen än vad han gjort de senaste ca 17 åren….
  Idag undrar jag nästan hur han kunde överleva nästan 20 år utan libremätare och utan kolhydratsräkning.
  Vad är hans hälsa värd? Vad är jag som närmast anhörig värd? Inte mycket känns det som när den kortsiktiga ekonomin är det enda som räknas….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s