”How is that working for you?”

Minns ni Dr. Phil? Phillip McGraw alltså, den amerikanske psykologen med sin egen show. Jag har ingen koll på showen längre, men jag minns att jag brukade se på den tillsammans med min mamma när jag fortfarande bodde hemma. Ett uttryck som Dr. Phil ofta använde sig av då var:

”How is that working för you?”

drphil

Och säga vad man vill om mannen i övrigt, men där slog han verkligen huvudet på spiken. För visst ligger det så mycket i det. I att fundera över hur saker och ting fungerar för en, alltså.

Jag brukar försöka tänka på det när det gäller min diabetes. Om det är något som skaver, och som inte riktigt fungerar som det ska, ställer jag mig Dr. Phils fråga:

”How is that working för you?”

Och sen konstaterar jag att det kanske inte gör det. Något funkar inte riktigt – vad kan jag göra åt det? Det kan handla om att jag flera dagar i rad har låga blodsockervärden på eftermiddagarna (det har hänt) eller om att jag efter en viss maträtt får ett icke-optimalt blodsockervärde (det har också hänt, mååånga gånger).

Då kan jag ställa mig frågan, och börja fundera. Hur funkar det att äta just den maträtten? Nej, inte så bra. Varför? Vad kan jag göra åt det? Testa ett annat sätt att dosera insulinet? Äta maträtten en annan tidpunkt på dygnet? I samband med motion, då insulinkänsligheten är som bäst för mig? Eller ska jag skippa att äta maten överhuvudtaget? Är det värt det? Just nu, på långsikt? Jag återkommer alltid till samma fråga, som tar mig vidare:

”How is that working för you?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s