Om att unna sig

Jag tycker egentligen att det där med att unna sig är lite komplicerat, som uttryck alltså. Vissa med diabetes talar om att fuska när de äter något som de vet att kan vara besvärligt för blodsockret, men det tar jag själv starkt avstånd ifrån. Jag fuskar inte om jag äter något med socker i, eller något kolhydratsrikt, eftersom jag planerar noggrant inför det jag äter och doserar insulin till allt. Om jag lyckas kan jag få en lika bra blodsockerkurva som vilken frisk person som helst, även om det naturligtvis kan vara ganska svårt (men jag har mina tips och tricks för det också). Dessutom finns det så mycket som är besvärligt för blodsockret, så i så fall kunde jag lika gärna tala om att fuska när jag ska prova på ett nytt träningspass eller ta mig an en ny arbetsuppgift, eftersom det kan ha samma oförutsägbara effekt på mitt blodsocker. 

Att unna sig tycker jag inte heller riktigt om. Vad innebär det att unna sig, egentligen? Jag kan tycka att jag unnar mig ett hårt träningspass likaväl som en mörk chokladbit, och jag skulle inte vilja lägga någon värdering i det ena eller det andra. Ibland mår både kropp och själ bäst av ett hårt träningspass, ibland av en chokladbit. As simple as that. I teorin. I praktiken är det lite annorlunda, också för mig – mest psykiskt.

Jag kan få enormt dåligt samvete över det jag äter, och då äter jag ändå väldigt sällan sådant som riskerar att jinxa mitt blodsocker mer än nödvändigt. Nästan aldrig, faktiskt. För att ta ett exempel så åt jag en bit bröllopstårta i höstas, och en bit doptårta i januari, så det händer liksom inte väldigt ofta. För min del tror jag att mitt komplicerade förhållande till mat delvis bottnar i hur kostråden för typ 1-diabetiker såg ut när jag insjuknade (fettfritt och absolut inget socker!) samt i den starka vikthets som finns för och bland personer med diabetes. Jag har allt annat än ett avslappnat förhållande till mat på grund av min sjukdom, tyvärr. Hur ska man kunna njuta av något när man är så medveten om näringsinnehållet i allt man stoppar i sig?

iwa

Under min senaste resa gick jag in på Iwa konditori och café för att beställa deras goda och blodsockervänliga chokladkaka, som de benämner som LCHF. Tyvärr hade de inte kvar den i sortimentet längre, så istället valde jag att testa deras nya LCHF-blåbärs/citronkaka med hasselnötter. Mitt blodsocker gav tummen upp, och likaså mina smaklökar. Unnade jag mig kakan? Tja, det kanske jag gjorde. Är jag medveten om allt jag stoppar i mig? Ja, alltid.

3 reaktioner på ”Om att unna sig

 1. C

  Jag har blivit ”ätstörd” av min diabetes, två år efter diagnosen kom ätstörningarna. Har dessutom svårt att få bort allt fett på kroppen även om jag är EXTREM med kost, ren nyttig och ekologisk kost. Plus en timmes motion VARJE dag. Om en icke diabetiker levt som mig hade de fått må oförskämt bra och nog inte haft ett gram fett på kroppen. Varför har vi (speciellt tjejer) de här problemet med att fettet ej försvinner tro? Killarna med diabetes, är ju nästan för magra. VAD ÄR DETTA?! Myseterium och varit det för mig i snart 9 år. Fick dia för 11 år sedan.

  Gilla

  1. Jag förstår dig så väl! Ibland känns det som om mina tankar också är ätstörda, även om jag inte har någon diagnos. Egentligen känns det väldigt logiskt att det kan bli så här, med tanke på den extema kontroll man har blivit tvungen att ha med den här sjukdomen 😦 Det låter verkligen jobbigt för dig, själv äter jag ganska ofta och ganska mycket (men till 99% supernyttigt) och är i ganska bra form, även om man väl alltid skulle vilja vara lite tajtare. Det skulle ju kunna vara så att insulinet gör det jobbigare för oss eftersom det konstgjorda insulinet vi injicerar bildar fett på ett annat sätt än hos friska, men förmodligen är det invididuellt eftersom det ju är som du skriver att alla inte har samma problem. Jobbigt hur som helst! En stor kram till dig ❤

   Gilla

 2. Pingback: Slippa dosera insulin – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s