Tummen upp för insulinpump

Vad är det som är så bra med insulinpump egentligen? Själv har jag haft min i snart tre år, och skulle aldrig gå tillbaka till insulinpennor igen. Den lilla manicken har revolutionerat mitt liv, kan man säga.

insulinpump

Här kommer några fördelar jag ser med pumpen:

– Jag började direkt må bättre när den första kanylen sköts in i min kropp och det kortverkande insulinet började ticka in. Jag har förstått att alla inte upplever samma extremt stora skillnad, men för mig var det nästan lite överjordiskt. Energinivån i kroppen steg markant!

– Mitt blodsocker är lite stabilare med pumpen. Visst, jag har fortfarande mina bergochdalbanor, men det är ändå ingenting emot vad jag hade förut. Detta beror också på följande punkt…

– Insulinpumpen jag har, Animas vibe, fungerar tillsammans med Dexcom, mitt CGM-system, vilket innebär att jag har kontinuerlig blodsockeruppföljning i pumpen. Helt ovärderligt, och en stor orsak till att jag lyckas ha jämnare blodsockerkurvor nuförtiden.

– Flexibiliteten man har med insulinpumpen går inte ens att jämföra med pennorna. Om jag vill träna behöver jag inte längre proppa i mig en massa kolhydrater före, utan kan minska på basalen istället. Det samma gäller egentligen med allt jag vill göra – flexibiliteten är mycket större. Jag kan ta en sovmorgon, jag kan äta lite mer som jag vill (eftersom pumpen har så många olika bolusfunktioner som underlättar insulindoseringen) och jag kan reagera snabbare vid t.ex. sjukdom och mens, och höja eller sänka basalen vid behov.

– Det blir färre injektioner med insulinpump. Om jag förut tog insulin ca sju gånger per dag (vilket innebar sju enskilda sprutstick per dag) byter jag nu infusionsset ungefär var tredje dag. En väldigt stor skillnad i antal stick.

– Typ 1-diabetiker med insulinpump har generellt ett lägre HbA1c än de som använder insulinpennor, och pumpanvändare får statistiskt sett en mycket längre livslängd än typ 1-diabetiker som behandlas med sprutor.

Självklart finns det också en del nackdelar med att ha en pump. I början tyckte jag att det var otroligt jobbigt att ha en grej fäst på kroppen dygnet runt, och det kan jag fortfarande tycka ibland. Risken för ketoacidos är också mycket större när man har insulinpump – förloppet kan gå riktigt snabbt, så det gäller att hela tiden ha koll på sitt blodsocker eftersom det snabbt kan sluta väldigt illa annars.

Överlag tycker jag ändå att fördelarna väger så otroligt mycket tyngre än nackdelarna. Hur ser ni andra med insulinpump på det här, vilka är för- och nackdelarna med pump enligt er?

En reaktion på ”Tummen upp för insulinpump

  1. Pingback: Fler fördelar med insulinpumpen – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s