Olika berättelser

En viktig sak att komma ihåg när det gäller forskningen om sjukdomsberättelser, är att vi alla har olika erfarenheter när det gäller upplevelsen av sjukdom – även om det handlar om samma sjukdom. Många med typ 1-diabetes har visserligen liknande upplevelser, men det finns också andra som inte känner igen sig, och inte alls kan relatera till just de upplevelserna.

Jag vet att jag själv starkt för fram mitt perspektiv här på Att vara etta, bland annat i form av diverse berättelser om mina egna upplevelser. Det betyder absolut inte att det inte finns andra upplevelser, erfarenheter och berättelser om samma sjukdom, eller att de andra skulle vara mindre sanna än mina.

Faktum är att jag tycker att det är väldigt viktigt att de olika berättelserna får uppmärksamhet och synlighet, och i min doktorsavhandling hoppas jag få med så många olika perspektiv på diabetes typ 1 som möjligt. För, som någon så klokt sa, ”du ska ju inte doktorera på dig själv”. Med andra ord: Min avhandling är inte – och ska inte vara – en kopia av mina egna upplevelser och berättelser om diabetes typ 1.

olikavagar

Vi har alla vandrat (ibland åkt!) olika vägar, och vi har olika erfarenheter i bagaget. Ibland delar vi liknande upplevelser, ibland inte. Precis som det ska vara, kan jag tycka.

En reaktion på ”Olika berättelser

  1. Pingback: Sista chansen: Vill du berätta om din diabetes? – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s