”Idag är det bra”

Något av det jobbigaste med diabetes typ 1 för mig, som har levt med sjukdomen i 24 år, är rädslan inför framtiden. När jag har sämre blodsockervärden och dåliga dagar blir jag lätt ganska negativ, och mycket bottnar i rädsla.

Jag är rädd, livrädd, för följdsjukdomar. De där som kanske kommer, kanske inte. Som jag åtminstone löper betydligt större risk än den övriga befolkningen (icke-diabetikerna) att drabbas av. Som forskare i sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 läser jag också diabetesrelaterad litteratur, och det finns knappt en bok man kan slå upp om diabetes utan att också mötas av minst ett kapitel om följdsjukdomar. I början bläddrade jag snabbt igenom sidorna – jag vill inte veta, vill inte bli påmind, vill inte! – men nu har jag börjat skumma sidorna lite. Kanske läsa lite, lite. Sen lite mer, och lite mer. För att jag måste. Det går inte att komma undan. För att där diabetes typ 1 finns, där finns också följdsjukdomar.

Hur ska man hantera rädslan? Hur ska man som fortfarande ganska ung vuxen leva med vetskapen om att risken för att man kommer att drabbas av följdsjukdomar i större eller mindre skala är ganska stor – om några månader, om några år eller om några decennier?

Jag vet inte. Jag vet bara hur jag brukar göra när det känns som värst. Jag brukar tänka att jag gör så gott jag kan. Jag gör mitt bästa med att träna, äta bra och ta hand om mig – både kropp och själ – och mer kan jag inte göra. Det som kommer, eller inte kommer, är inte upp till mig att avgöra. Det finns någon slags tröst i det. Jag kan inte påverka allt, men det jag kan påverka försöker jag göra.

vinter

Och så brukar jag tänka: ”Idag är det bra”. Jag vet ingenting om morgondagen, men idag är det fortfarande bra.

Idag är det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s