Bone broth eller sallad?

Så här års, i början av januari, är det många som har bestämt sig för att börja ett nytt liv. Ett nyttigare sådant. Jättebra, tycker jag, bara man kan hålla sig till det och inte ställer orimliga krav på sig själv.

sallad

Personligen kör jag med ungefär samma koncept året om. Matmässigt innebär det alltid mycket grönsaker, och sallader är som ni redan vet ett stående inslag på dagens meny. Så här på vintern tycker jag ändå att jag borde försöka få lite mer varm mat i kroppen.

Soppor är ju gott och tacksamt att tillreda, och så har jag förstås inte kunnat undgå ”trenden” från väst med bone broth. Alltså buljong kokad på ben, på ren svenska. Det har jag inte testat, eftersom det låter lite överkurs för en sådan köksnovis som undertecknad. Lite Cajsa Wargs kokbok, liksom. Gå ut och skjut ett djur, flå och stycka det och kasta benen i en gryta. Lätt som en plätt! Ja, men visst…

Skämt åsido. Bone broth låter jätteblodsockervänligt, och så påstås det vara väldigt nyttigt också, men jag vet inte om det är något jag tänker ge mig in på att tillaga. Har någon av Att vara ettas läsare testat?

2 reaktioner på ”Bone broth eller sallad?

 1. Jag har provat ett par gånger, och det kan nog inte vara enklare!

  Köp ben (helst ekologiska och gräsbetade) från en slaktare/köttdisken. Vilket djur spelar ingen roll, men min godaste var nog med benmärgsben (ryggrad) från nöt. Lägg dem i en kastrull, fyll så att de täcks med vatten. Blanda i kryddor, örter, grönsaker efter behag (min senaste hade salvia, chili, salt och peppar, men man kan också ha i morötter, palsternacka etc och många andra kryddor, bara fantasin sätter stopp!), samt 2-3 matskedar äppelcidervinäger (det drar ut alla nyttiga mineraler från benen). Sen stoppar du in hela grytan i ugnen på ca 90 grader i 12-24 timmar.

  Et viola, färdigt för användning i soppor, såser, steka grönsaker i, värma upp som den är…………

  Gillad av 1 person

  1. Hmm, det låter ju inte så svårt! Jag kanske borde knalla över till grannen och fråga om jag kan få några ben när han slaktar nästa gång 😉 Nej, men skämt åsido så borde jag nog testa!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s