Att välja diabetes

Vi som har diabetes typ 1 har aldrig haft något val. Vi har inte kunnat välja, eller inte välja, vår sjukdom. Men det finns de som kan välja, och som har valt diabetes.

Jag talar om våra anhöriga. De som lever med oss som har diabetes. Våra partners, familjemedlemmar och andra som har nära relationer till oss med diabetes. De som kunde ha valt bort diabetes, och oss, men som inte har gjort det.

Jag har varit rädd för att bli bortvald på grund av min diabetes. Därför talade jag inte mycket om den som ung, därför förminskade jag den och bagatelliserade den. För att jag visste att jag själv skulle ha valt bort sjukdomen, om jag hade kunnat.

imgp5448

Men han gjorde inte det. Han valde mig och min diabetes. Även om det inte var ett schysst val, eftersom jag aldrig gav honom den chansen, tog han ändå i något skede ett beslut som innebar att han valde mig och min diabetes.

Och det älskar jag honom för.

6 reaktioner på ”Att välja diabetes

 1. A

  Hmm. Intressanta tankar. Och nu skulle man ju gärna skriva något klokt tillbaka :p

  Har nog aldrig tänkt på saken så där. Men jag har alltid varit så självständig kring min diabetes (ända sedan jag blev diagnostiserad som 8-åring, vilket är helt stört inser man som vuxen) så den liksom ingår utan att jag tänkt på saken. Men samtidigt är jag ju också frisk i övrigt än så länge. Med komplikationer så blir diabetesen säkert mera som att leva med någon som har Voldemort på bakhuvudet :p

  Gilla

  1. Spännande också för mig att höra hur någon som har blivit diagnostiserad i ungefär samma ålder tänker/har tänkt! Jag tycker inte heller att min diabetes påverkar mina anhöriga närapå lika mycket som den påverkar mig men förstås påverkar sjukdomen vardagen för P också, mer eller mindre, fast jag alltid sköter allt själv (jag har läst om såna som har väldigt delaktiga partner men jag låter nog ingen annan ta hand om materialbeställningar, kolhydratsräkning, insulininjiceringar och sånt). Stackars våra män när och om vi får komplikationer, det måste ju vara hemskt att leva med någon som har Voldemort på bakhuvudet 😂 Vi får bara hoppas att det aldrig sker, eller att det har kommit bättre vårdmetoder tills dess!

   Gilla

 2. Intressant synvinkel och jag blev förvånad för jag har aldrig någonsin tänkt så själv.

  Jag delar liv med en etta sedan ca 5 år. Vi kände varandra ett par tre år innan så detta med diabetesen kom verkligen inte som en överraskning för mig.
  Han valde mig och jag valde honom. Punkt.
  Diabetesen tycker jag nog att ingen av oss valt men diabetesen valde min man en gång och det utan att fråga och då får vi göra vad vi kan för att hjälpa varandra på den vägen och hitta det bästa vägen för just oss två.
  Vi måste göra vad vi kan så att vi kan göra det vi vill sjukdom till trots. Vi kan inte lägga oss ner och ge upp, det alternativet finns liksom inte….

  Ibland hoppas jag att någon ska börja forska på sjudomsberättelser från de närmaste som partners, syskon och föräldrar och barn. Det hade varit intressant att läsa både från de som är sjuka själva och de som är närmast 🙂

  Detta var min högst personliga åsikt i saken och mest troligt finns det väldigt många som tycker något annat.

  Gilla

  1. Många kloka tankar, tack för att du delade med dig av dem! Visst är det ju egentligen så, att den enda som valde är sjukdomen. Vi andra kunde bara försöka göra vårt bästa av situationen, oavsett om vi själva är drabbade eller anhöriga.

   Jag har faktiskt funderat i samma banor och tycker också att det skulle vara jätteintressant med forskning i berättelser av sådana som står personer med diabetes nära. Det kanske är något för mig att ta itu med som postdok, efter att jag har blivit klar med min avhandling 😉 Nej, men allvarligt så tycker jag verkligen att det skulle vara ett jätteviktigt och intressant forskningsområde!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s